Hij is homoseksueel, maar heeft toch bloed weten te doneren aan het Rode Kruis: Michiel Vanackere uit België. Net als in Nederland mogen homomannen in België geen bloed doneren en dat vindt Vanackere onterecht. Daarom loog hij.

"Het Rode Kruis klaagt al jaren over het tekort aan bloeddonoren. Dan is bloed geven het minste wat je kan doen als jonge, gezonde man. Maar ik, als man die seks heeft met mannen, mag dat niet", zegt hij in De Morgen. "Het is heel stigmatiserend dat mannen die ooit seks met andere mannen hadden, geen bloed mogen geven. Het Rode Kruis sluit een volledige groep uit, expliciet vanwege hun geaardheid. Dat is discriminatie."

Dus ging hij drie keer bloed doneren en vulde hij drie keer 'hetero' in op het aanmeldingsformulier. Vanackere wil dat het Rode Kruis de regels verandert.

@demorgen over bloedgeven bij homomannen: "men moet focussen op onveilig vrijgedrag, niet het geslacht vd bedpartner" pic.twitter.com/l5K8ZMMPgn Michiel Vanackere (@MVanackere) December 3, 2013

Minister Schippers

Van zo'n actie heeft COC Nederland hier nog nooit gehoord, maar dat komt doordat de homobelangenorganisatie er hier meer bovenop zit, denkt woordvoerder Philip Tijsma. "We zijn namelijk in gesprek met de minister van Volksgezondheid en met de bloedbank Sanquin."

In oktober zat het COC met minister Schippers om de tafel. In dat gesprek zei ze dat het niet de bedoeling is om homo's te stigmatiseren en ze beloofde te kijken wat ze kan doen. Het COC hoopt daar binnenkort verder met haar over te praten.

Tweede Kamer

"We hebben in ieder geval de Tweede Kamer achter ons", zegt Tijsma. Die nam vorig jaar al de motie aan dat gekeken moet worden naar risicogedrag in plaats van geslacht. "Maar het ligt nog steeds helemaal stil."

In landen als Zweden, Spanje, Italië en Portugal mogen homo's wel bloed geven en dat heeft niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van het bloed.

Door: Helen

STER reclame