Kromme komkommers, rechte bananen en vierkante peren. Vanaf deze week liggen de Duitse supermarkten er vol mee. Twee grote supermarktketens, Edeka en Rewa, verkopen nu ook misvormde groenten en fruit. Dat is mooi, want dan wordt er gelijk minder voedsel weggegooid.

Brent 2.0 / Flickr / Creative Commons

Gemiddeld gooit een Nederlander maar liefst 50 tot 100 kilo voedsel per jaar weg. Een groot deel daarvan onnodig, zoals de misvormde groenten en fruit. Er is, naast hun gekke vormen, namelijk niks mis met de opvallende vitamientjes. Naast goed voor de voedselverspilling zijn de 'kromkrommers' ook goedkoper voor supermarkten en de klanten.

Lisanne van Zwol van Kromkommer, een organisatie tegen voedselverspilling, begrijpt niet waarom zo weinig Nederlandse bedrijven het Duitse voorbeeld volgen. "We hebben afgelopen jaar met supermarktketens rond de tafel gezeten. Maar hoe groter de organisatie, hoe moeilijker het is om iets voor elkaar te krijgen." Een aparte houding volgens Maaike Rijksen van Foodwatch, een onafhankelijke voedselwaakhond. Zij verwacht dat in deze tijd, waarin iedereen goed op de portemonnee let, de goedkope groenten goed zouden verkopen.

Medewerkers van Foodwatch - ANP

Nederlandse supermarkten

Ze zijn niet de enigen die er zo over denken. Zo probeerde, na aandringen van Kromkommer, groothandel Zegro de misvormde groenten in september twee weken uit. De groothandel kreeg gemengde reacties, van "leuk" tot: "smaakt anders, dit is het niet". In april gaan ze opnieuw een test doen met de misvormde groenten en fruit.

Nederlandse supermarkten doen minder met misvormde groenten. Albert Heijn verwerkt het misvormde fruit dat ze binnenkrijgen in hun eigen maaltijdsalades, en Coop verkoopt in Nederland geen misvormde groenten en fruit. In het buitenland doen ze dat wel.

Wil je toch goedkope misvormde groenten kopen, dan kun je terecht op de lokale markt en bij Turkse winkels in grote steden.

Door Roy

STER reclame