Supermarkten ergeren zich flink aan klanten die een boodschappenkarretje meepikken om de zware boodschappen naar huis te rijden of naar de auto die net twee straten verderop staat. Gevolg: rondslingerende karretjes.

En die zien er niet alleen slordig uit, maar kosten supermarkten ook flink wat geld: zo'n 150 euro per meegenomen karretje. De gemeente Nieuwegein besloot er wat op te verzinnen: klanten krijgen een boete als ze een supermarktkarretje meenemen.

90 euro

Wie vanaf 1 oktober op meer dan 100 meter afstand van een supermarkt met een karretje wordt gezien, kan een boete van 90 euro krijgen. Daar komt dan ook nog eens 7 euro aan administratiekosten bij.

Maar hoe weet je nu precies wanneer je over die 100 meter-grens bent? Daarvoor is een kaart in het leven geroepen, die op internet te vinden is. Alle supermarkten die daarop staan, zijn voorzien van een dikke cirkel: op die manier is elke zone van 100 meter vastgelegd.

Utrecht

De boetes voor rondslingerende winkelwagens zijn overigens niet helemaal nieuw. Gemeente Utrecht hanteert al langer zo'n systeem.

STER reclame