De hogesnelheidstrein die vorige maand in Santiago de Compostella uit de bocht vloog was technisch in orde, meldt de baas van het Spaanse spoorbedrijf Renfe. Bij het treinongeluk kwamen 79 mensen om het leven en raakte 140 mensen gewond.

Op de ochtend van het ongeluk was de trein nog gecontroleerd, volgens de spoorbaas. Daarbij werden geen vreemde dingen ontdekt. Ook tijdens de rit van Madrid naar Santiago werkten de systemen zoals het hoort.

Smartengeld

De directeur van spoorbedrijf Renfe vertelde verder dat er tot nu toe 23 aanvragen voor smartengeld binnen zijn. Renfe belooft nabestaanden een bedrag van 25.000 euro. Gewonden kunnen tussen de 500 en 1.500 euro op hun rekening verwachten. De directeur beloofde ook nog er alles aan te doen om de veiligheid op het spoor te vergroten.

Vrijwel direct na het ongeluk werd al duidelijk dat de trein veel te hard reed. De machinist van de ramptrein wordt verdacht van dood door schuld in 79 gevallen. Kort voor het ongeluk zat hij te bellen met de conducteur. Vorige week werd bekend dat hij drie waarschuwingssignalen om af te remmen negeerde.

STER reclame