Luistert iedereen elkaar af? En wat doen we met die wetenschap?

De VS luistert af, Groot-Brittannië luistert af - en nu blijkt Frankrijk ook overal ogen en oren te hebben. Volgens de Franse krant Le Monde bestaat er een geheim programma waarmee wordt gekeken wat burgers doen op internet. En president Hollande was nog wel zo woedend toen via Edward Snowden bekend werd dat de NSA ook in Europa afluistert en meekijkt.

Wat nu?

We weten nu dat ons digitale leven bespied wordt, maar wat wordt eraan gedaan? Het nieuws verdwijnt van de voorgrond, maar is iemand er nog mee bezig? En hoe?

Het Europees Parlement is ermee bezig. Ze gaan een diepgravend onderzoek doen naar de spionagepraktijken en willen aan het eind van dit jaar resultaten hebben. Daarbij bekijken ze onder meer in hoeverre inbreuk is gemaakt op het recht op privacy, bescherming van persoonlijke gegevens en vrijheid van meningsuiting.

Verder stemde het EP gisteren over een resolutie met maatregelen tegen de VS. Daar kwamen geen hele harde uitspraken uit, maar wel dat de EU geen gegevens meer aan de VS zou moeten overhandigen over vliegtuigpassagiers en banktransacties. Als de Amerikanen niet stoppen met het afluisteren van Europese burgers en hun rechten niet respecteren, dan zou Europa niet langer deze verdragen moeten naleven.

Niet tolereren

"De EU moet met daden aantonen hoe ernstig dit probleem is", zegt europarlementariër Sophie in 't Veld (D66). "We kunnen niet langer tolereren dat de wetten van Amerika of elk ander land worden toegepast op Europees grondgebied. EU-burgers moeten beschermd zijn onder onze eigen Europese wetten."

Daarnaast is het EP bezorgd over beschuldigingen dat andere EU-landen ook zulke spionageprogramma's hebben, bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Zweden, Nederland, Duitsland en Polen. Ze dringen er bij die landen op aan dat ze onderzoeken of die wel binnen de wet vallen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl