Liever ook niet dat overheden en bedrijven meelezen in je e-mail? Ontwerper Sang Mun heeft er iets op gevonden: hij heeft een lettertype ontwikkeld dat niet door tekstherkenningssoftware gelezen kan worden: ZXX.

Hij heeft zes verschillende stijlen gemaakt: Sans, Bold, Camo, False, Noise en Xed. Ze zijn allemaal leesbaar voor het menselijke oog, maar niet voor pottenkijkers van bijvoorbeeld een overheid.

Mun legt uit dat het als een soort camouflage werkt, zoals dieren gebruiken. De letters staan er gewoon, maar voorzien van andere tekens of letters, zodat machines in de war raken.

Dit filmpje laat zien hoe het werkt:

ZXX Type Specimen Video from Sang Mun on Vimeo.

Mun wil dat zoveel mogelijk mensen dit gaan gebruiken, daarom kan iedereen het gratis downloaden.

Het begon allemaal met de vraag: Hoe kunnen we onze gedachten verborgen houden voor kunstmatige intelligentie en degene die kunstmatige intelligentie inzet? Dat werd nog belangrijker voor hem sinds de onthullingen over de NSA. Zelf heeft hij ook ooit voor de NSA gewerkt; toen was hij vooral bezig met informatie vergaren voor defensie-doeleinden. "Maar dit lijkt te zijn veranderd," schrijft hij op zijn blog.

Nu wil hij als ontwerper vooral de aandacht vestigen op de NSA en uitzoeken hoe je je 'onvrijheid' aan de kaak kan stellen. Maar hij heeft niet de illusie dat dit lettertype nooit te kraken is. "De problemen van nu kan dit project niet volledig oplossen, maar hopelijk roept het wel bepaalde vragen op", schrijft hij.

STER reclame