Update 18.30 uur: Syrië is weer aangesloten op het internet. Dat hebben Google en Renesys gezegd. De beide bedrijven houden de activiteit op het wereldwijde web in de gaten. Ook de Syrische staatstelevisie bevestigde dat het internet het weer doet. Volgens de staatsmedia was de storing een gevolg van technische problemen. Welke problemen dat waren werd niet gemeld.

Voor de tweede keer in zes maanden leek de stekker uit het internet getrokken te zijn in Syrië. Sinds gisteravond was er geen internetverkeer meer mogelijk.

Rond negen uur ging het licht uit op de digitale snelweg van Syrië, zo blijkt onder meer uit de verkeersmonitor van Google. Deze monitor meet het internetverkeer in landen. Geen verkeer betekent dat er niemand op internet kan, en dat je geen Syrische websites kan bezoeken.

De regering van president Assad zegt dat de opstandelingen het internet kapot hebben gemaakt, maar deskundigen vermoeden dat de regering zelf de stekker eruit heeft getrokken. Correspondent Sander van Hoorn, die op dit moment in Syrië is, meldt dat ook telefoneren moeilijk gaat.

Tweede keer

Dat is niet voor het eerst. De vorige keer dat de stekker eruit ging was in november. Toen duurde de blackout drie dagen. De opstandelingen zeiden toen dat Assad de blokkade had uitgevoerd als voorbode van een groot offensief.

Hoewel het ook mogelijk is dat het om een storing gaat, lijkt het erop dat het om dezelfde actie gaat als in november, zo denkt ook Matthew Prince dat ook internet monitort. Zij maakten in november een filmpje waarin je ziet hoe een voor een de connecties in Syrië verdwijnen.

Door: Bas

STER reclame