'Albert Heijn vangt staking illegaal op'

"Deze Pasen wordt jammie", zegt Albert Heijn in een reclame. Maar daar denken honderden medewerkers anders over: in alle zes distributiecentra leggen die vandaag het werk neer. Nu merk je daar nog niks van, maar FNV Bondgenoten dreigt dat er met Pasen lege schappen kunnen zijn.

Nu is het zo dat Albert Heijn de problemen door de stakingen opvangt door vakkenvullers uit te winkels in de distributiecentra te laten werken. Het bedrijf ontkent dat niet en zegt dat dat gewoon mag:

"Als een uitzendkracht niet komt opdagen, hebben wij het recht om de uitzendkracht door een andere uitzendkracht te laten vervangen. Als er vaste medewerkers aan het staken zijn, mogen wij daar geen uitzendkracht op inzetten. Maar we mogen wel andere vaste werknemers van de ene activiteit naar de andere verschuiven"Directeur Albert Heijn Sander van der Laan

Niet waar, zegt de FNV. Daarom hebben ze een klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie. Volgens professor Arbeidsrecht Evert Verhulp mag je inderdaad werknemers vervangen door andere werknemers. Maar dat geldt niet voor uitzendkrachten. De Arbeidsinspectie kan boetes uitdelen bij het breken van een staking.

Het recht op staken is een grondrecht en staat in het VN-verdrag. Je mag als werknemer staken zonder daarvoor ontslagen te worden. Bovendien past het inzetten van stakingsbrekers volgens de FNV "niet bij het imago van de oer-Hollandse Albert Heijn met sociale inborst". De Appie is aan het amerikaniseren: "in plaats van duurzaam werken, richt de AH zich op korte termijn winst".

Wie heeft de langste adem?

Na 7 maanden kunnen de AH en FNV Bondgenoten het nog steeds niet eens worden. De FNV denkt dat als het zo doorgaat, de Albert Heijn-winkels in de loop naar Pasen magertjes gevuld zal zijn. Maar volgens de Albert Heijn zijn er maar 130 werknemers aan het staken.

FNV komt met hele andere getallen.

"Ik krijg allemaal foto's binnen van lege schappen in de Albert Heijn. De Albert Heijn kan dan nog zo hard roepen dat het niet zo is en dat er maar weinigen staken, maar lege schappen krijg je niet met maar 130 stakers. Het zijn er minstens 500. Er heerst vastberadenheid. Dat is alleen maar toegenomen. We kunnen nu achterover leunen en wachten op Pasen"Ron Meyer, FNV

Betere cao

De medewerkers willen een betere cao. Vorige week waren er bij drie distributiecentra stakingen. "We eisen een loonsverhoging die gelijk is aan de inflatie en minder uitzendkrachten. Want we willen meer mensen in dienst van Albert Heijn", aldus de medewerkers. "Het is een goede werkgever, waar veel mensen willen werken en de Albert Heijn kan dat ook gewoon betalen."

De Albert Heijn heeft gezegd te stoppen met de onderhandelingen. De supermarktketen voelt zich gebruikt: FNV zou door middel van een harde aanpak gewoon een voorbeeld willen stellen voor het Sociaal Akkoord.

"Wij hebben het gevoel dat een aantal van de thema's nu ook op de onderhandelingstafel van het Sociaal Akkoord liggen, en de FNV probeert een paar punten te scoren. Dat gaat over het ontslagrecht, over de flexibilisering van arbeidskrachten in het land, maar het gaat niet over de Albert Heijn wat ze daar proberen te doen."Directeur Albert Heijn Sander van der Laan

"Dat is calimero-gedrag", zegt Ron Meyer zegt van de FNV. "We hebben het hier over een bedrijf wat een communicatiebedrag heeft van 75 miljoen euro. Een bedrijf waarvan de topman 2,7 miljoen euro per jaar verdient. Maar dan wel meer dan de helft van de werknemers in uitzendcontracten houdt, en daardoor onzekerheid creëert bij de duurdere vaste krachten".

Of alle Albert Heijn-winkels er tegen Pasen zo uit zullen zien, is afwachten:

Nee hoooor. "Geeeheeen leeege schap-pon" #AlbertHeijn #staking #distributiewerkers #fnv twitter.com/MeyerRon/statu? Ron Meyer (@MeyerRon) 18 maart 2013

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl