Volgende maand komt de Russische president Poetin op bezoek in Nederland. En het COC, de belangenvereniging voor homo's en lesbiënnes is geen fan van de plannen van Ruslands leider. Daarom organiseren ze een demonstratie tegen Poetin in Amsterdam.

In veel landen gaat het beter met de rechten voor homo's en lesbiënnes, vertelt COC-voorzitter Tanja Ineke rechts van dit artikel. "Maar in Rusland gaat het de laatste tijd alleen maar slechter." Zo ligt er een plan in Rusland om propaganda van homoseksualiteit strafbaar te maken.

Dan is het dus exit voor tongende homo's op straat, want daar komt een torenhoge boete op te staan. En zelfs de regenboogvlag, een internationaal symbool van de homobeweging, wordt dan verboden. Het COC hoopt dan ook dat iedereen in regenboogkleuren naar het protest komt.

Mensenrechten en Rusland

Human Rights Watch liet al weten dat vorig jaar het slechtste jaar voor de mensenrechten was in Rusland sinds de Sovjet-Unie. Op de anti-homowet is dan ook internationaal veel kritiek. Tijdens een bezoek aan Moskou riep minister Timmermans de Russische Tweede Kamer al op de wet niet te accepteren. "Discriminatie van homo's is onaanvaardbaar. Homorechten zijn mensenrechten en Rusland moet zich aan zijn internationale verplichtingen houden", zei Timmermans toen.

Koningin Beatrix heeft Poetin uitgenodigd op 8 april, want dan begint het Rusland-Nederlandjaar. Ze gaan dan onder andere dineren bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar zal ook het protest plaatsvinden. Volgens het COC hebben zich al zo'n 1500 mensen aangemeld.

STER reclame