Geheim agenten die de identiteit van dode kinderen stelen om hun eigen 'nieuwe' identiteit op te bouwen. Het klinkt misschien als Stasi-praktijken, maar gebeurde tot halverwege de jaren negentig in Engeland. Dat blijkt uit een onderzoek van The Guardian. De krant laat ook twee oud-agenten aan het woord die op deze manier aan een identiteit zijn gekomen.

"Je zoekt iemand in het geboorteregister die ongeveer in hetzelfde jaar als jij is geboren en jong is overleden", zegt een voormalig geheim agent die als Pete Black door het leven ging tegen The Guardian. "Achternamen moeten niet te veel opvallen, want je wilt geen onnodige aandacht krijgen met een achternaam als 'Aardvark'."

De echte Pete Black was als kind in het buitenland om het leven gekomen en was daarom een "ideale identiteit" om te stelen. Mocht een undercoveragent bij een zaak verdacht worden en zou zijn identiteit worden gecheckt bij het geboorteregister, dan zou dat in ieder geval te bevestigen zijn. Op die manier waanden agenten zich 'veiliger' in gevaarlijk gebied.

Een andere geheim agent wil helemaal anoniem blijven, maar zegt tegen de Britse krant dat hij zijn daden goed kan praten, omdat er sprake was van een "groter belang" dat gediend werd.

Special Demonstration Squad

De macabere werkwijze werd tussen 1968 en 1994 gebruikt door agenten van de Special Demonstration Squad (SDS), een undercovereenheid van de Londense politie. Agenten van de SDS zouden door de jaren heen de identiteit van zo'n 80 gestorven kinderen hebben gestolen. De ouders van die kinderen wisten niet dat de identiteit van hun overleden zoon of dochter werd gebruikt.

De Londense politie stelt een onderzoek in naar de werkwijze van haar eigen undercovers. Volgens de politie zouden zulke praktijken tegenwoordig nooit worden toegestaan. De SDS werd in 2008 opgeheven.

Onnodig

Volgens voormalig undercoveragent Peter Bleksley is de identiteitsdiefstal van SDS-agenten niet alleen macaber, maar ook onnodig. Dat zei hij tegen de BBC. "De staat gaf ons alles wat we nodig hadden: paspoorten, rijbewijzen, credit cards, enzvoort. We konden zelfs een persoonlijk crimineel verleden laten aanmaken. Nooit zouden we zelfs maar overwegen om de identiteit van een gestorven kind te gebruiken." Bleksley zat bij een undercoverteam dat in de jaren tachtig onderzoek deed naar de georganiseerde misdaad.

Door: Luuk

STER reclame