Balen voor de gemeente Hoorn: zij kan de kosten die zijn gemaakt na een oproep tot een Project-X feest in Hoorn, niet terugkrijgen van de 16-jarige opruier die via Twitter opriep tot dat 'feest'.

In totaal gaat het om 30.000 euro die de gemeente Hoorn kwijt is aan het opschalen van de politie toen er een scenario dreigde zoals bij Project-X Haren. Twee dagen na de rellen in Haren stuurde een 16-jarige jongen een tweet waarin hij opriep tot een soortgelijke actie, maar dan in Hoorn.

Rustig

In tegenstelling tot Haren liep het in Hoorn uiteindelijk relatief rustig, maar toch had de gemeente het zekere voor het onzekere genomen en een plan uitgerold dat een 'Haren-scenario' moest voorkomen. De politie was opgeschaald en hulpdiensten waren extra alert. Kostenplaatje hiervoor: 30.000 euro.

Eigenlijk wil de burgemeester van Hoorn dat de opruier die kosten zelf betaalt. Maar door een gat in de wet kan dat niet. Dat heeft de gemeente laten uitzoeken door een advocaat en juristen. Om daar verandering in te brengen, heeft de burgemeester nu een brief naar de minister van Veiligheid en Justitie gestuurd. De burgemeester van Hoorn pleit ervoor dat gemeenten de kosten in de toekomst wél kunnen verhalen op de aanstichters van rellen.

Spijt

De jongen die de tweet verstuurde is het trouwens eens met de burgemeester. Hij is erg geschrokken over de gevolgen van zijn actie en vindt het niet eerlijk dat de gemeente nu voor alle kosten opdraait. Als een soort goedmakertje geeft de 16-jarige nu voorlichting op scholen in Hoorn.

Door: Dorien

STER reclame