Parijs dreigt de naam 'lichtstad' te verliezen, nu de stad steeds meer in het donker komt te zitten. De minister van Energie en Milieu, Delphine Batho, heeft het plan om winkels, kantoren en publieke gebouwen te dwingen 's nachts het licht uit te doen. 's Avonds laat over de Champs-Élysées struinen voor wat windowshopping zit er dan dus niet meer in.

Volgens Batho kosten vooral de lichten in de etalages heel veel energie. Winkeliers zijn boos vanwege de plannen. Zij denken dat de donkere straten de stad minder aantrekkelijk maken voor toeristen. "We worden een museum, dat na zonsondergang in slaap valt", zegt een vertegenwoordiger van de branche tegen persbureau Bloomberg.

Eiffeltoren deed het licht al uit

Op veel plekken in Parijs brandt het licht al langer niet meer 's nachts, zoals in kerken, fonteinen en bruggen. Ook de Eiffeltoren doet al een tijdje na 1 uur 's nachts het licht uit, na een grote lichtshow. Zie hier een mooi timelapse-filmpe van het bouwwerk:

Als het plan wordt goedgekeurd door het Franse parlement, gaat het licht in juni 2013 tussen 1 uur 's nachts en 7 uur in de ochtend definitief uit. Het besparingsplan zou zo'n 2 miljoen euro aan elektriciteitskosten schelen. Plekken als ziekenhuizen en politiebureaus mogen uit veiligheidsoverwegingen wel gewoon het licht aanhouden.

Door: Anna

STER reclame