Ontevreden VVD-leden kunnen zaterdag hun zegje doen tijdens het VVD-partijcongres in Den Bosch. De achterban mag kritiek leveren op het regeerakkoord en de eerste weken van het kabinet. Eén groep zal echter z'n mond moeten houden: de jongeren van de VVD krijgen namelijk geen spreektijd.

Belofte Rutte

Dat is opvallend, omdat Rutte volgens de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) hen had beloofd vijf minuten van zijn spreektijd aan hen te geven. Die belofte deed hij vorige week tijdens een VVD-bijeenkomst in Zoetermeer.

De voorzitter van de JOVD krijgt vaker spreektijd op een VVD-congres. Voorzitter Jarico Vos is dan ook verbaasd dat Rutte zijn belofte niet nakomt: "We kregen als reden dat er anders niet genoeg ruimte was voor politieke actualiteit. Maar wij hadden spreektijd van Rutte gekregen, dus er zou niet minder tijd zijn. Niet echt een goede reden dus." Des te opmerkelijker is dat Rutte zelf ook voorzitter van de JOVD is geweest en nu erelid. "Hij weet hoe belangrijk het is jongeren een podium te bieden", zegt Vos.

Kritiek op VVD

De JOVD had een kritische boodschap in petto en vermoedt dat de VVD daar bang voor was. Daarom besloot de jongerenorganisatie hun boodschap in een opiniestuk in de Volkskrant te zetten. Kern van het stuk: "De VVD staat op een tweesprong: kiest ze om te verworden tot een machtspartij zonder principes of durft zij te kiezen voor haar idealen en deze uit te dragen." Volgens de JOVD heeft het er "alle schijn van dat de VVD'ers macht belangrijker vinden dan principes".

Rutte heeft nog niet op het opiniestuk gereageerd. Overigens heeft niet hij, maar het hoofdbestuur van de VVD besloten dat de JOVD niet mag spreken.

STER reclame