Hoe heeft het zover kunnen komen en wie is er (mede)verantwoordelijk? Dat zijn de vragen die worden gesteld in de nasleep van de rellen in Haren. De minister van Consumentenbescherming in Duitsland heeft wel een idee: Facebook is medeverantwoordelijk voor het feest dat vrijdag totaal uit de hand liep.

Minister Ilse Aignet wil dat het netwerk maatregelen neemt waardoor Facebookers niet per ongeluk aan een massa mensen bekendmaken dat ze een feest geven. Facebook wil graag een zo groot mogelijk bereik, en heeft de instellingen daar ook op gericht. Als je je uitnodigingen select wil houden, dan moet je daar vrij veel moeite voor doen en in ieder geval goed opletten.

Aanvinken

Bij het aanmaken van een evenement kun je kiezen tussen drie opties: openbaar, vrienden of alleen genodigden. Het kiezen van 'alleen genodigden' is niet genoeg, je moet dan ook nog het vakje 'Gasten kunnen vrienden uitnodigen' uitvinken. Anders kan je uitnodiging zich alsnog in no tempo verspreiden.

Minister Aigner vindt dat Facebook dit soort instellingen moet veranderen, maar zegt dat het sociale netwerk dat niet wil doen. De Europe Facebook-directeur Richard Allen beloofde al eerder een handleiding, maar die is er nog altijd niet.

Reactie Facebook

In een reactie zegt Facebook de rellen te betreuren, maar dat ze zich niet verantwoordelijk voelen voor de verwikkelingen rond het 'Facebook-feest'. De netwerksite ontkent dat de privacy instellingen te ingewikkeld zijn. "Het is helemaal niet moeilijk om via privacy-instellingen te bepalen voor wie een bericht bedoeld is. Daar kunnen gebruikers best zelf op letten'', aldus een woordvoerster. Dat het feest uit de hand gelopen is, grotendeels buiten Facebook omgegaan, zegt ze. "De 16-jarige Merthe had haar uitnodiging al na een paar dagen weer ongedaan gemaakt. Vervolgens hebben anderen de uitnodiging opnieuw verstuurd.''

Project X-Duitsland

In Duitsland zijn ze bekend met uit de hand gelopen privéfeestjes die per ongeluk op Facebook waren aangekondigd. In juni kwamen 22.500 mensen af op een 'Facebookparty' in Backnang. In juli moest er massaal worden ingegrepen bij een feest in Konstanz.

Anonieme derden

Of het aanpassen van instellingen de manier is om dit soort incidenten te voorkomen valt te betwijfelen. In het geval van de Project X-party in Haren speelde er nog een ander aspect mee, schrijven de ouders van het meisje uit Haren in een brief aan hun buren. Nadat het meisje haar uitnodiging had verstuurd, stuurde één van haar vrienden haar uitnodiging door naar één van zijn vrienden. En die lichtte op zijn beurt zijn 500 vrienden in over het feestje. En dat valt niet te voorkomen.

"Nog diezelfde vrijdag hebben wij de uitnodiging van internet gehaald, maar toen was het kwaad al geschied. Op Facebook waren inmiddels door anonieme derden zogenaamde "events" geopend waarop mensen zich kunnen aanmelden voor het feest", schrijven de ouders.

Handmatig kopietjes maken, postzegels plakken en enveloppen kopen hoeft niet meer. Met een beetje kopiëren en plakken kun je in no time je hele vriendenlijst uitnodigen voor een evenement dat is bedoeld als privéfeestje. Met de opkomst van social media is het zo een stuk makkelijker geworden om een feestje naar je hand te zetten.

Door: Suse

STER reclame