Diervriendelijke landbouw wordt steeds populairder, maar bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit zegt in Trouw dat dat helemaal niet handig is. Omdat we wereldwijd steeds meer monden met vlees en zuivel moeten voeden, kunnen we de dieren helemaal niet meer ruimte geven om te leven zoals ze in de natuur doen. De ouderwetse intensieve landbouw, dus veel dieren bij elkaar in de stal is de enige oplossing om genoeg voedsel te produceren.

Intensieve landbouw is ook het minst belastend voor het milieu. Volgens hem levert het hem de minste milieuschade per kilogram voedsel op.

Dijkhuizen zegt dat de wereld straks 9 miljard mensen moet voeden, die ook nog eens meer zuivel en meer vlees willen eten. Tegelijkertijd moeten we minder grondstoffen en chemische middelen gebruiken. "Dat is een enorme opgave. Alleen de intensieve landbouw kan dat aan", zegt hij.

Usain Bolt

Verder zegt Dijkhuizen dat de hele wereld kijkt hoe in Nederland doelmatigheid en duurzaamheid worden gecombineerd. "Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld zal straks lijken op Nederland", denkt hij.

STER reclame