Overal ter wereld roepen artiesten en politici op tot een vrijlating van de drie vrouwen uit de Russische punkgroep Pussy Riot. Gisteren kregen zij te horen dat ze de komende twee jaar in een strafkamp moeten doorbrengen. Ook op Lowlands zijn ze, ondanks de hitte, niet te beroerd om van zich te laten horen. 3FM, 3voor12, VPRO en Amnesty International hebben de handen ineen geslagen en gaan handtekeningen verzamelen.

Festivalbezoekers kunnen de komende twee dagen van zich laten horen door de petitie in een stand op het terrein (achter de Lima tent) te ondertekenen. Ook kan er online getekend worden op de site van Amnesty.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenberg steekt zijn afkeuring van de uitspraak niet onder stoelen of banken: "Democratie begint met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Deze absurde straf moet direct worden teruggedraaid."

Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM, vult aan: "Met ongeloof hebben we hier op Lowlands kennis genomen van de veroordeling van een band voor het vertolken van een song. We willen graag samen met het publiek en de artiesten proberen om verdere internationale druk op te bouwen tegen dit vonnis."

55.000

Van Eerdenberg hoopt dat alle 55.000 bezoekers de petitie zullen tekenen. De handtekeningen zullen uiteindelijk bij de Russische ambassade worden aangeboden. Online zijn er al bijna 1000 handtekeningen gezet.

Op de eerste dag van het festival waren er trouwens al protesten te zien: Feist had een spandoek boven het podium hangen met "Free Pussy Riot" en op het drumstel van The Refused stond het ook.

Het drietal werd gisteren door de rechter veroordeeld vanwege vandalisme. In februari zongen ze in een orthodoxe kerk een anti-Poetin lied. Door: Dorien

STER reclame