Het moest een festijn worden dat de homo-tolerantie zou verhogen, maar uiteindelijk is Erwin Olaf slachtoffer geworden van zijn eigen Kiss-In. Olaf heeft laten weten zich terug te trekken als 'ambassadeur voor de hoffelijkheid' voor de gemeente Amsterdam, naar aanleiding van het spuugincident dat tijdens de Kiss-In gebeurde.

Afgelopen woensdagavond vond de Kiss-In op het Hugo de Grootplein plaats: een groot zoen-evenement voor iedereen om zo de tolerantie van de stad te verhogen. Het idee ontstond nadat Olaf een conflict kreeg met een snackbarhouder op het plein toen hij daar stond te zoenen met zijn vriend. Zo'n honderd mensen gaven gehoor aan de oproep van Olaf om bij de snackbar te gaan zoenen: "Het wordt tijd dat je op elke straathoek je geliefde mag aanraken", zo vond Olaf.

Raadsel

Nu raakte Olaf tijdens de Kiss-In Olaf opnieuw betrokken bij een opstootje: dit keer met GeenStijl-verslaggever Tom Staal. Midden in een vraag spuugde Olaf de verslaggever opeens in het gezicht. Waarom was een raadsel. Later, via zijn Facebook-pagina, reageerde Olaf wel: "Verslaggevers die zich opdringen, niet luisteren, drammen, me aanraken zonder toestemming, uit hun mond stinken en mij proberen te vernederen krijgen deze behandeling!", schreef hij.

Inmiddels heeft Olaf zijn actie verder overdacht en besloten zich terug te trekken uit het 'Zevenmanschap' van de gemeente Amsterdam. Dit Zevenmanschap zet zich in om de hoffelijkheid van de stad te verbeteren. "Het spuugincident tijdens de Kiss-In heeft duidelijk gemaakt dat ik me de komende tijd maar eens moet gaan bezinnen op mijn eigen hoffelijkheid", aldus Olaf. "Het had niet mogen gebeuren en daarvoor bied ik mijn excuses aan aan de betreffende medewerker van GeenStijl en alle deelnemers die in goed vertrouwen naar het Hugo de Grootplein waren gekomen."

Andere leden van het Zevenschap zijn nachtburgemeester Isis van der Wel, rabbijn Lody van de Kamp en cabaretiere Funda Müjde.

Door: Dorien

STER reclame