Netneutraliteit in Nederland is een feit; de Eerste Kamer heeft de nieuwe telecomwet aangenomen. Netneutraliteit gaat om de discussie over de vrije toegang tot internet. Internet is op zich open, maar providers kunnen restricties instellen. De vraag was dus of in de wet moet worden vastgelegd dat dat niet mag.

In de nieuwe telecomwet zijn ook nieuwe regels over cookies opgenomen. Websites die cookies willen plaatsen op de computer, tablet of telefoon van een bezoekers, moeten de bezoekers expliciet om toestemming vragen.

De Tweede Kamer stemde vorig jaar al voor de nieuwe Telecommunicatiewet. Officieel wordt het voorstel op 15 mei aangenomen. Een deel van de regels gaat pas in 2013 in. Nederland is na Chili het tweede land ter wereld dat netneutraliteit in de wet heeft opgenomen.

KPN

De discussie over netneutraliteit laaide vorig jaar op door een plan van KPN om geld te vragen voor bepaalde mobiele internetdiensten zoals Facebook en WhatsApp. Een meerderheid in de Kamer liet toen weten netneutraliteit in de wet te willen vastleggen.

STER reclame