De Nederlander Edwin Wiek heeft het helemaal gedaan bij de Thaise overheid. Al de hele week wordt zijn dierenreservaat overvallen door de Thaise Staatbosbeer waarbij ze dieren in beslag nemen. Volgens Wiek omdat hij een kritisch artikel publiceerde over de Thaise overheid. Die zou hebben toegekeken hoe een kudde olifanten werd afgeslacht.

"Vanmiddag kwam 100 man het centrum binnenvallen om dieren weg te halen", vertelt Edwin Wiek vanuit de auto in Bangkok, onderweg naar een televisiestudio. "Dit is de zevende achtereenvolgende dag."

Papieren

De autoriteiten kwamen vorige week voor het eerst langs: "Ze wilden alle papieren zien, om te kijken of de dieren hier legaal verbleven", zegt Edwin Wiek. "Met 450 dieren is dat erg moeilijk om direct klaar te leggen."

Voor 103 dieren kwam dit te laat, maar volgens Wiek zijn die papieren er wel: "Die lagen de volgende ochtend gewoon klaar. Ik sta al 12 jaar ingeschreven bij de overheid en werk soms samen."

Op zijn website postte Wiek de afgelopen dagen filmpjes waarop te zien is hoe agenten de dieren soms hardhandig overplaatsen. De vrijwilligers van het centrum kunnen niets anders doen dan toekijken. Filmpjes staan hiernaast.

Hollandse aanpak

Volgens correspondent Michel Maas is het moeilijk te zeggen of de invallen komen door de artikelen van Wiek. "Maar het is frappant dat het zo snel na de publicatie gebeurt."

Het is vooral zijn 'Hollandse aanpak' die Wiek vaker in de problemen brengt. "In Thailand is hij controversieel. Hij is recht door zee en gaat overal hard tegenin," vertelt Michel Maas. "Edwin Wiek heeft vaker voor de rechter gestaan. Hij werd niet veroordeeld omdat hij altijd zijn papieren goed op orde had. Hij werkt heel secuur."

Een mooi moment voor het reservaat was afgelopen vrijdag. Een bekende Thaise zanger kwam kijken bij het reservaat en riep de agenten op om te vertrekken, waarop ze verdwenen.

FeitenHet reservaat telt ongeveer 450 dieren.Edwin Wiek schreef de kritische artikelen samen met Sangduen 'Lek' Chailert.'Lek' Chailert werd in 2005 door Time Magazine uitgeroepen tot Hero of Asia.Het Wildlife Friends Foundation Thailand werd 12 jaar geleden opgericht.Wiek begon klein met enkel apen, maar het centrum breidde zich snel uit met olifanten, beren en tijgers.Het centrum van Wiek werkt voornamelijk met vrijwilligers uit Westerse landen.

Door: Tony

STER reclame