NOS NieuwsAangepast

Evacuaties in Groningen door storm, verder rustig

Het KNMI heeft code oranje vervangen voor code geel. Het hoogtepunt van de regen en storm is voorbij. In het noorden van het land wordt nog hard gewerkt om het hoge water te bestrijden. De problemen vallen daardoor tot nu toe mee.

Massale evacuatie

Hoewel de regen op de meeste plekken is opgehouden, is in Groningen een kritieke toestand ontstaan bij het Eemskanaal. De dijk ter hoogte van Woltersum is namelijk verzadigd waardoor er water doorheen sijpelt. Als gevolg worden 800 bewoners verplicht geëvacueerd omdat de dijk verder door zou kunnen breken. Bewoners worden gevraagd naar vrienden of familie te gaan of worden opgevangen in sporthallen. Rijkswaterstaat heeft vier noodpompen naar Groningen en Friesland gereden.

Het Groninger Museum blijft tot en met dinsdag dicht. Het water dreigt het museum binnen te dringen. Gisterenavond zijn de kunstwerken in de lagergelegen zalen in veiligheid gebracht, dinsdag wordt het museum opnieuw ingericht.

In de rest van Groningen en Friesland zijn polders en natuurgebieden onder water gezet om bewoond gebied te ontzien. De situatie bij het Lauwersmeer is stabiel. Zandzakken houden het water met succes tegen. Wat minder geluk voor Dordrecht in Zuid-Holland. Daar staan enkele kades blank en naar verwachting zal de wateroverlast de nog even duren.

Stabiele toestand Tolbert

Door het extreme hoge water achtte de brandweer het goed mogelijk dat de dijk bij de Groningse plaats Tolbert door zou breken. De bewoners van 15 boerderijen in de omgeving zijn inmiddels geëvacueerd maar een aantal boeren weigert te vertrekken. Zij wilden eerst hun vee in veiligheid brengen.

De dijk heeft het tot nu toe gehouden en de toestand is daar stabiel verklaard. Bij het Lauwersmeer is er een nooddijk van 700 meter aangelegd die het water moet tegenhouden en in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water is inmiddels de grootste balgstuw ter wereld in werking gezet. Dit is een automatisch opblaasbare dam van 250 meter lang en 10 meter breed die zichzelf met water en lucht opblaast wanneer het water snel stijgt en de provincie Overijssel bedreigt. Kijk naar het filmpje hiernaast als je wilt weten hoe dit gigantische apparaat werkt.

Doordat de grond is verzadigd, blijft het waterpeil in sloten en kanalen stijgen. Op verschillende plaatsen worden kades opgehoogd om te voorkomen dat polders onderlopen. Gemalen draaien op volle toeren om water af te voeren, onder meer naar het IJsselmeer. Afvoeren op de Waddenzee wordt moeilijk omdat de wind verkeerd staat.

Ergste gevaar geweken

De provincie Groningen verwacht nu dat het water niet over de dijken komt, maar het water stijgt nog wel. Vanmiddag om 13:00 uur wordt het hoogste pijl bereikt. Omdat het vrijwel niet meer regent, is de verwachting dat het water niet verder stijgt en dat het ergste gevaar is geweken.

De afgelopen veertien jaar heeft het water niet zo hoog gestaan. De eerste vijf dagen van het jaar heeft het meer geregend dan normaal gesproken in één maand. Ook op andere plekken zijn ze alert: gemalen in Flevoland werken per dag zo'n 15 miljoen kubieke meter water weg, terwijl dat normaal gesproken maar 2 miljoen is. Ook dieselgemaal Wortman in Lelystad, dat alleen bij nood wordt ingezet, draait nu overdag mee.Zuidwesten

De problemen met het water in het zuidwesten van Nederland vallen mee. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland hoeft niet dicht. In Dordrecht is water over de kades gelopen. De gemeente heeft zandzakken uitgedeeld aan de bewoners. Een aantal woningen in de historische binnenstad zijn deels ondergelopen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl