NOS NieuwsAangepast

Twitter als feitencheck tijdens rellen in Londen

De Britse krant The Guardian en de London School of Economics hebben een groot onderzoek gedaan naar de rellen in Engeland afgelopen augustus. Ze spraken met omwonenden, de politie, justitie en de relschoppers zelf. Ook namen ze 2,6 miljoen Twitterberichten die over de rellen gingen onder de loep.

Uit die analyse blijkt dat er in tijden van onrust veel onwaarheden de wereld in worden geslingerd. Maar ook dat Twitter zich er bij uitstek voor leent om die informatie weer recht te zetten. Op de website van The Guardian staan verschillende geruchten ten tijde van de rellen weergegeven. Als je erop klikt zie je wanneer het gerucht ontstond en hoe lang het duurde voordat het bericht bevestigd of ontkend werd.

Loslopende tijgers

Zo twitterde iemand op 8 augustus rond 21.00 uur dat relschoppers in de dierentuin van Londen hadden ingebroken en sommige dieren hadden vrijgelaten. Een uur later werd er getwitterd dat er tijgers op Primrose Hill rondliepen. Die tweet werd massaal geretweet, ook door een invloedrijke twitteraar met meer dan 5000 volgers.

Na twee uur wordt er voor het eerst getwijfeld aan de echtheid van het bericht, als er een dubieuze foto verschijnt. Tegen middernacht is de paniek voorbij, maar een half uur later is er toch nog iemand die het gelooft en retweet dat er dieren zijn vrijgelaten. Als rond 2 uur 's nachts iemand met bijna 13.000 volgers twittert dat het verhaal niet waar is, dooft het gerucht.

Meer conclusies uit het onderzoek vind je hier. De krant heeft ook een gedeelte gewijd aan uitspraken van de relschoppers. Die zijn hier te zien.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl