Belast mij, zo heet het boekje dat een groep 'patriottische miljonairs' heeft aangeboden aan Amerikaanse politici. De rijke Amerikanen willen meer belasting betalen, om het begrotingstekort in de VS terug te dringen. Ze willen een eind aan de belastingverlaging voor rijken die president Bush invoerde.

De oproep van de 138 miljonairs is gericht aan president Obama en de leden van het congres, en in het bijzonder aan een speciale commissie die binnen een week met een plan moet komen om het Amerikaanse begrotingstekort terug te dringen. In die commissie zitten Democraten en Republikeinen. De eersten zijn voor belastingverhoging voor de rijken, maar de Republikeinen zijn daar tegen.

Banenverlies

Volgens de Republikeinen zullen verhoogde belastingen tot banenverlies leiden, maar de miljonairs spreken dat tegen. Eric Schoenberg, voorzitter van een technologiebedrijf, zegt dat als de verhoging wordt ingevoerd dat net zoveel invloed zal hebben als "een dode vlieg op een picknick". Phil Villers, oprichter van een IT-bedrijf, vindt dat de mensen die het kunnen missen zich moeten laten horen. "We hopen dat de commissie naar ons luistert."

De discussie over de belastingen voor rijke Amerikanen werd aangezet door Warren Buffet. Hij zei in augustus dat het te gek voor woorden is dat hij minder belasting betaalt dan zijn schoonmaakster. President Obama, die de belastingen sowieso al wilde verhogen, diende in september een voorstel daarvoor in.

STER reclame