Je ego oppeppen moet je misschien toch maar met iets anders doen dan een bal gehakt. Het onderzoek waaruit bleek dat je hufterig gedrag vertoont door het denken aan vlees, blijkt vals. Gisteren kwam naar buiten dat de hoogleraar van de universiteit van Tilburg die verantwoordelijk was voor het onderzoek, zijn gegevens verzonnen heeft.

Hoogleraar Diederik Stapel werd per direct op non-actief gezet. Zijn mede-onderzoeker Roos Vonk noemt het een "afgang van mega-formaat". Ze heeft ook een verklaring op internet gezet.

Gehaktbal

Het sprak zo tot de verbeelding: uit het onderzoek bleek dat vleeseters egoïstischer zijn dan niet-vleeseters: ze zouden vooral aan zichzelf denken en vaker voordringen. Vlees kan ook gezien worden als statussymbool, beweerden de onderzoekers: "Je zit als het ware boven aan de voedselketen als je vlees eet", zeiden ze. Vandaar dat het denken aan een gehaktbal of biefstukje dus ook een oppepper aan het ego gaf. Ze kwamen daar achter door proefpersonen naar plaatjes van vlees en andere dingen te laten kijken. Nu blijkt dat dat dus nooit gebeurd is, die data zijn verzonnen.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen is zo'n fraudezaak uniek in Nederland. President Robbert Dijkgraaf noemt het "het ernstigste wetenschappelijke vergrijp en ook echt zeldzaam". Hij zegt ook dat het een drama is voor iedereen die met Stapel heeft samengewerkt. Daarom gaat de universiteit van Tilburg nog wel onderzoek doen naar hoe vaak en hoe lang de hoogleraar gefraudeerd heeft.

Door: Helen

STER reclame