Hed je moeite bit artikel te lezen? Zo lezen mensen met dyslexie doorgaans een tekst als ze haastig de tekst scannen. Tijdens het lezen verwisselen mensen met dyslexie namelijk letters die op elkaar lijken. Vooral de letters b, p en d zijn de boosdoeners. Om het hen wat gemakkelijker te maken ontwierp grafisch ontwerper Christian Boer, die zelf ook dyslexie heeft, een lettertype waarmee de verschillen tussen de letters zoveel mogelijk worden benadrukt, toepasselijk genaamd 'Dyslexie'. Sinds hij een ontwerpprijs voor het lettertype ontving stromen volgens Boer de aanbiedingen binnen. Boekengigant Bruna komt nu met een boek in zijn lettertype.

Dyslecten zien volgens Boer woorden als 'beelden' die dan voor hun ogen 'dansen'. Toen hij voor zijn studie een grote stapel slechte kopieën kreeg voorgeschoteld om 'even door te lezen' besloot hij een makkelijker leesbaar lettertype te ontwikkelen. En niet zonder succes. In april won hij met het lettertype de Nederlandse editie van de Smart Future Mind Awards, een prijs voor innovatieve ontwerpen. Een aantal scholen gebruiken het lettertype nu ook al als proef. Sinds de prijsuitreiking heeft hij meer dan achthonderd emails ontvangen met aanbiedingen "van Zuid-Afrika tot de Verenigde Staten."

Dyslexie-uitgave

Ook Bruna bleek enthousiast over het lettertype en zal in november, naast de reguliere uitgave, het nieuwste boek van de Amerikaanse bestseller David Baldacci in het lettertype uitgeven. Volgens de uitgever een vanzelfsprekende keuze. Baldacci zet zich via zijn eigen liefdadigheidsstichting, The Wish You Well Foundation, al jaren in voor onder meer mensen met leesproblemen.

"Baldacci was zelf ook enthousiast over het voorstel en we willen het initiatief graag bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. En Baldacci verkoopt altijd goed," zegt Steven Maat van Bruna Uitgevers. Ook de boekhandels waren volgens Maat enthousiast over het initiatief, alhoewel het dan nog steeds een uitdaging kan worden de dyslexie-uitgave aan de man te brengen. "Dyslecten lopen namelijk niet zo snel een boekhandel binnen."

Door: Jan-Willem

STER reclame