NOS NieuwsAangepast

To riot or not to riot: waarom doen de Britse jongeren dit?

Is Groot-Brittannië te verdelen in een voor- en tegenkamp? Zover lijkt het nog niet te zijn. Wel is duidelijk dat er grote verschillen van mening zijn over de relschoppers en vooral hun redenen. En dan heb je ook nog de 'gewone' Britten, die er alles aan doen om de boel weer een beetje op de rit te krijgen.

Argumenten die veel worden gebruikt om het geweld te verklaren gaan voornamelijk over armoede, achterstand, klassenverschillen en een enorme haat tegen de politie. Ook Camila Batmanghelidjh, directeur van twee jeugdhulpcentra in Londen, schrijft dat het wel degelijk met de slechte situatie van Britse jongeren te maken heeft. "Onder de mensen die al jaren op straatniveau werken, is dit geen verrassing." Volgens haar hebben jongeren een eigen anti-sociaal universum gecreeërd. "Het verkrijgen van goederen door diefstal en plundering is normaal, omdat de jongeren leven in een 'dog-eat-dog' wereld." De woede tegen de politie werd bij de BBC geillustreerd door Darcus Howe, een Britse schrijver. "Blanke en zwarte jongeren proberen ons al lang iets duidelijk te maken, en wij willen maar niet luisteren." (bekijk het hele interview hierboven)

Gratis spullen laten liggen?

Tegelijkertijd is een veelaangenomen verklaring dat de jongeren slechts rellen omdat het kan. Verschillende Londenaren vertellen ons dat de jongeren alleen maar reageren op het gebrek aan politie. Dat blijkt ook uit interviews die de relschoppers geven. Tegen de BBC zegt een jonge relschopper. "Ik kan het ook wel zelf betalen, maar waarom zou je gratis spullen laten liggen? Het gaat er om dat de overheid geen controle heeft, we kunnen dit gewoon doen. Ik blijf het elke dag doen, totdat ik gepakt wordt." Ook twee meisjes scheppen tegenover de BBC op over de rellen. "Het was leuk, gratis alcohol", zeggen ze. "We laten de politie zien dat we kunnen doen wat we willen. Ik hoop echt dat het vanavond ook nog doorgaat."

En ondertussen proberen 'gewone' Britten hun wijken weer een beetje op orde te krijgen. Via sociale media hebben groepen mensen zich georganiseerd om wijken schoon te maken na de rellen. Ook zijn er op verschillende plaatsen burgerwachten gevormd, om de boel te beveiligen. Met dat laatste is de politie trouwens niet zo blij, ze zijn bang dat het alleen maar olie op het vuur gooit.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl