Door: correspondent Kysia (Rusland)

Het is goedkoop en makkelijk te maken, maar vooral: levensgevaarlijk. Krokodil, Ruslands nieuwste zelfmaakdrug maakt vele duizenden slachtoffers. Rusland heeft het grootste aantal drugsverslaafden ter wereld. Naar schatting gebruikt 1 miljoen van hen Krokodil.

Veel heroïne uit Afghanistan vindt via Rusland zijn eindbestemming in Europa. De overheid probeert zoveel mogelijk heroïne tegen te houden, maar de grenzen blijken poreus. Voor de meeste Russen is heroïne sowieso veel te duur. Het zijn de allerarmste jongeren die de dure drug allang hebben ingeruild voor het vele malen goedkopere Krokodil. Ze wonen vaak ver van Moskou vandaan, in treurige steden waar drugs een uitkomst moeten bieden aan het uitzichtloze bestaan.

Voor nog geen tientje zet je een shot. Bij de apotheek kan iedereen voor een paar euro het voornaamste bestanddeel van Krokodil kopen: codeïne, tegen hoest. Verder gaat er in de drug nog benzine of verfverdunner, gedroogde jodium en rode zwavel, van luciferstokjes. Overal te koop dus. Op internet zijn zat recepten te vinden en na anderhalf uur pruttelen is de donkerbruine pasta klaar. Lang duurt de kick niet, want na nog eens anderhalf uur is de Krokodil alweer uitgewerkt.

Het breekt alles in je lichaam af

"Het is dus een fulltime bezigheid, Krokodilverslaafde zijn", zegt de 30-jarige oud-verslaafde Diana uit het verre noorden van Rusland. Op haar benen zijn de sporen van Krokodil nog duidelijk zichtbaar. Ze wordt opgevangen in een centrum van de Pinkstergemeente 100 kilometer buiten Moskou. "Eigenlijk moet je alweer nieuwe Krokodil gaan maken zodra je het shot gezet hebt". Al veertien jaar gebruikt ze drugs, waarvan de laatste anderhalf jaar het verwoestende Krokodil.

Niet veel gebruikers slagen erin af te kicken. De levensverwachting van een Krokodilverslaafde is een jaar of twee. Zodra je de eerste keer gebruikt, breekt het spul in je lichaam alles af. En niet lang daarna bijt de drug zich ook van buitenaf je huid af. Er komen diepe gaten in je huid, tot op het bot. Ledematen komen open te liggen en het rottende vlees verspreidt een afschuwelijke stank. Alsof je door een krokodil aangevreten bent. Wie op internet naar foto's wil kijken van de gevolgen van Krokodil moet over een sterke maag beschikken.

Diana raakte door haar verslaving alles kwijt. Haar 7-jarige zoon Nikita mag ze niet meer zien. Haar man Kostja overleed twee jaar geleden aan zijn Krokodilverslaving. De laatste maanden voor zijn dood zag hij eruit als een wandelend lijk, met overal op zijn uitgemergelde lichaam diepe wonden in een groenzwart uitgeslagen huid. Diana heeft hulp gekregen via de kerk. Veel verslaafden wenden zich tot particuliere opvang, omdat de staatsopvang schromelijk tekort schiet. En de Pinkstergemeente die Diana van haar verslaving probeert af te helpen hoeft niet te rekenen op maar een cent overheidssteun.

Op recept

Coordinator Zjenja was vroeger zelf ook verslaafd. "Het grote probleem van Krokodil is dat de codeïne zonder recept verkrijgbaar is, zo goedkoop, zo makkelijk, voor iedereen" verzucht hij. Er zijn plannen om het geneesmiddel op recept te doen maar die worden steeds maar uitgesteld. "In ieder geval tot na de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar", zegt Zjenja,, "want de oude dametjes die de codeïne tegen het hoesten gebruiken hebben geen zin om naar een dokter te moeten voor een recept. En die moeten eerst allemaal op de nieuwe president stemmen".

STER reclame