NOS NieuwsAangepast

Kritiek op de Griek: Wat is waar?

Uit peilingen blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet bereid is om Griekenland nog verder financieel te steunen. Ook lijkt het tegenwoordig mode om af te geven op het noodlijdende land. In hoeverre zijn de veelgehoorde beschuldigingen richting de Grieken op waarheid gebaseerd? Hieronder de vijf meestvoorkomende:

1. 'Grieken zijn lui'

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkten de Grieken in 2008 gemiddeld 2120 uur per persoon. Dit maakte de Grieken de op één na hardste werkers van de OESO-landen. Alleen Zuid-Koreanen maakten meer uren (2256 per persoon). Nederland is daarentegen kampioen part-time werken, en de gemiddelde Nederlander maakte dan ook slechts 1389 uur.

Uiteraard gaat dit alleen over de actieve beroepsbevolking. Zijn er dan soms veel Grieken die gewoon helemaal niet werken? Ja en nee: de werkloosheid in Griekenland lag in 2008 met 7,7 procent een stuk hoger dan in Nederland (3,1%), maar niet veel hoger dan het EU-gemiddelde van 7,1 procent.

2. 'Grieken gaan heel vroeg met pensioen'

Griekenland had in 2010 met 57 jaar inderdaad nog de laagste pensioensgerechtigde leeftijd van alle OESO-landen. De daadwerkelijke gemiddelde leeftijd waarop Grieken met pensioen gingen was voor mannen echter 61,9 en voor vrouwen 59,6 jaar. Dat was wat mannen betreft nauwelijks minder dan het Nederlands gemiddelde van 62,1 jaar. Nederlandse vrouwen gaan echter relatief laat met pensioen, gemiddeld met 62,6 jaar. Overigens ligt de pensioensleeftijd van zowel Griekse als Nederlandse mannen onder het OESO-gemiddelde van 63,9 jaar.

3. 'Grieken betalen weinig belasting'

De gemiddelde Griek droeg in 2008 officieel 42,4 procent van zijn inkomen af aan de staat. Voor de gemiddelde Nederlander was dit 45 procent. Een andere veelgehoorde claim is dat Grieken massaal belasting ontduiken. Als we kijken naar de totale belastinginkomsten van 2008 waren die in Griekenland met 31,3 procent van het BNP inderdaad het laagst van alle EU-landen die lid zijn van de OESO. Ter vergelijking: dit percentage lag in Nederland op 37,5 procent. Zo bezien lijkt de Griekse staat inderdaad een hoop inkomsten mis te lopen.

4. 'Griekenland heeft te veel ambtenaren, die te veel verdienen'

In 2005 was 14,1 procent van de Griekse beroepsbevolking in dienst van de overheid. Dat is meer dan in Nederland (12,8%), maar minder dan het gemiddelde van alle OESO-landen (14,4%). Volgens onderzoek van de Duitse krant Bild blijken Griekse ambtenaren echter wel een behoorlijk salaris te verdienen. Zo bleek een nachtwaker bij een staatsbedrijf jaarlijks 72.000 euro op te strijken. Daarbij kunnen ambtenaren in Griekenland ook nog allerlei vreemde premies ontvangen, zoals premies voor op tijd komen, of werken bij een temperatuur onder de acht graden. Een maandelijks inkomen van 3.908 euro zou op deze manier kunnen oplopen tot 8.675 euro.

5. 'De Griekse overheid wordt geplaagd door corruptie'

De Berlijnse organisatie Transparency International publiceert sinds 1995 ieder jaar de Corruption Perceptions Index, waarin bijna ieder land ter wereld een cijfer krijgt op basis van haar vermeende corruptieniveau. De index loopt van 0 (heel corrupt) tot 10 (heel zuiver). In de meest recente uitgave (in 2010) scoorde Griekenland met een 3,5 niet al te best. Dat is even laag als bijvoorbeeld China en Colombia en veruit het laagste binnen de Eurozone, waar het CPI gemiddeld op 6,6 ligt. Alleen Italië komt met een score van 3,9 enigzins in de buurt.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl