Nederland wordt steeds droger, en onderschat het gevaar van bosbranden

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

Afgelopen april sloegen de vlammen dagenlang om zich heen bij twee natuurgebieden in Limburg en Brabant. Voor Nederlandse begrippen waren het grote branden waarbij zo'n 1000 hectare aan natuur afbrandde.

Volgens experts is het een voorbode op de branden van de toekomst, wat vooral komt door drogere zomers. De vraag is of we in Nederland klaar zijn voor dit soort branden.

NOS op 3 sprak met meerdere experts over de risico's die grote natuurbranden opleveren, en ging mee met een specialistisch team:

Cathelijne Stoof doet al jaren onderzoek naar natuurbranden en is bezorgd over de Nederlandse voorbereidingen op de nieuwe omstandigheden. "We moeten niet alleen leven met water, maar er is internationale kennis nodig om ook te leren leven met vuur", schrijft ze in een brief op Nature Today.

Die buitenlandse kennis is er bijvoorbeeld in Catalonië, waar ze al langer met grote natuurbranden te maken hebben. Marc Castellnou is daar brandweercommandant en waarschuwt Nederland om niet naïef te zijn als het gaat om natuurbranden. "Het helpt niet om alleen met spierballenvertoon en grof gereedschap deze branden te bestrijden, je moet kennis hebben over dit soort branden en vooral slim te werk gaan."

Voorbereidingen

Er is de afgelopen jaren bezuinigd op bluswagens, maar de brandweer is wel actief bezig met het uitbreiden van de kennis over natuurbranden. "We hebben een heel programma opgetuigd waarbij we bijvoorbeeld met satellietbeelden natuurgebieden monitoren", zegt Albert-Jan van Maren van Brandweer Nederland.

De vraag is echter of dit genoeg is. "Het gaat bij dit soort grote natuurbranden om meer dan alleen de brandweer. Er moet bijvoorbeeld ook beter geregistreerd worden waar branden plaatsvinden en wat de oorzaken zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om mensen beter voor te lichten over natuurbrandrisico's", zegt Stoof.

Deel artikel: