'Studievertraging levert me veel werkdruk en stress op'

Studiepunten mislopen, praktijklessen die niet doorgaan en online je colleges volgen. Door de coronacrisis hebben zo'n 54.000 studenten extra studievertraging opgelopen, zegt studentenorganisatie ISO na onderzoek.

Ook Sven, Imke, Ali, Eliza en Frank ervaren de gevolgen van de coronamaatregelen en vertellen wat dat betekent voor hun studieloopbaan.

Imke (20), student tandheelkunde

"Ik studeer tandheelkunde en door de coronacrisis zijn wij heel veel praktijkonderwijs misgelopen. De universiteit ging dicht in maart en is pas sinds een paar weken weer open."

"Nu moet ik ook in de zomer door studeren. Dat is heel vervelend, omdat ik vanaf september alle opdrachten moet inhalen die we sinds maart hebben gemist. Dat betekent dat ik een heel druk eerste helft van het jaar ga krijgen; we gaan ook gewoon door met het tweede jaar."

Ali (19), eerstejaars student Medische Hulpverlening, Hogeschool Rotterdam

"De eerste drie weken hoorde ik niets van de school. Het leek wel of ik vakantie had. Het was lastig om motivatie bij elkaar te rapen. Je zit thuis. Je kiest ervoor om achter je laptop te gaan zitten of in bed te blijven liggen."

"Ik zou mijn propedeuse in juli halen, maar dat is verplaatst naar augustus. Dus eigenlijk heb ik geen zomervakantie meer."

"Persoonlijk ben ik van de fysieke lessen. Ik let altijd op, maak aantekeningen, en leer zo voor mijn tentamens. Met al dat online onderwijs merk ik wel echt dat het veel lastiger is om te leren."

Frank (24), student Farmacie

"Ik zat in het laatste jaar en dan moeten wij stage lopen, in een apotheek of een ziekenhuis. Maar vanwege de risico's heeft onze universiteit helaas moeten besluiten die stages niet door te laten gaan. In plaats daarvan boden ze online allerlei keuzevakken."

"Dat was leuk, maar ik had ze niet nodig. Voor mij betekent dit dat ik zo'n acht weken studievertraging moet gaan inhalen volgend jaar."

Eliza (22), Master Governance and Leadership in European Public Health

"In zou dit voorjaar een onderzoeksstage in het buitenland gaan doen en daar had ik superveel zin in. Maar toen kwam corona en werd alles abrupt gecanceld. De universiteit had eigenlijk geen alternatief en toen kreeg ik het advies om het dan maar in april weer te proberen."

"Om studiegeld uit te sparen, schreef ik me dus uit. Maar doordat de aanvullende beurs verloopt in december in plaats van augustus, kom ik nu niet in aanmerking voor compensatie."

Sven (18), student lerarenopleiding natuurkunde

"Ik doe de opleiding voor leraar natuurkunde. Op het moment dat ik stage moest lopen, was het nieuws van corona net bekend aan het worden. Het zat toen in Italië, dus het was al wat spannender. En op het moment dat ik mijn allereerste les zou geven, sloten de scholen. Precies op die dag."

"Daarna ging alles online. Dat was best spannend, en ook wel moeilijk voor mij en voor mijn stageschool. Hierdoor is het contact stroef verlopen. Nu zijn we anderhalve maand verder en ik heb niets meer gehoord. Daarom wil ik mijn stage volgend jaar in de eerste periode over doen."

"Dat levert enorm veel werkdruk en stress op. Ik denk dat ik een flinke achterstand oploop, want ik moet nu een half jaar studie in een kwart jaartje doen. En daar komt nog eens bij dat ik tegelijkertijd ook nieuwe stof moet leren. We gaan we zien hoe ik het red."

Deel artikel: