Hobbyisten met metaaldetectoren vinden in coronatijd veel meer munitie

  • Bobby Schinkel

  • Bobby Schinkel

Er komt steeds meer oorlogsmunitie uit te grond nu meer mensen thuis zitten en ernaar zoeken. Maar hoeveel ligt er eigenlijk nog?

NOS op 3 zocht het uit:

De duizenden WOII-bommen onder onze voeten

Het aantal meldingen van gevonden explosieven is bijna verdrievoudigd. Dat zegt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) tegen NOS op 3. En dat heeft volgens hen alles te maken met het feit dat we massaal thuis zijn.

Explosieve erfenis

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, nu precies 75 jaar geleden, stond Nederland voor een gigantische opgave. Na jaren van oorlog lag het land bezaaid met onontplofte munitie. Tot op de dag van vandaag worden er nog explosieven gevonden en geruimd, maar de laatste weken zijn dat er dus een stuk meer. Er kwamen in een week 85 meldingen binnen, tegen zo'n 30 voor de coronatijd. Om alles veilig te ruimen, zijn er nu dagelijks vier tot zes ruimploegen op pad.

Een overzicht van bomruimingen, mijnenvelden en luchtaanvallen (blauw) rondom Overloon.

Mensen vinden nu meer, omdat ze ook meer zoeken. Ze gaan met bijvoorbeeld een metaaldetector op pad. Dat merkt ook Leo Kooistra, van een groot bedrijf in metaaldetectoren. Hij noemt de verkoopstijging "spectaculair".

Kopers zijn volgens hem vooral mensen die ermee willen beginnen, vaak jongeren of kinderen. "Dit is een hobby die past bij de thuisblijfmaatregel, omdat mensen het alleen en vanuit thuis kunnen doen." De Detector Amateur, een vereniging voor zoekers, zegt dat ze een toename zien in het aantal nieuwe leden. Maar waar dit door komt, is volgens hen niet met zekerheid te zeggen.

Hoeveel oude explosieven er nog in de grond liggen, is moeilijk te zeggen. Historici in dienst van Beobom, een bedrijf dat advies geeft over explosieven, waagden zich wel aan een ruwe schatting. Zij komen uit op zo'n 100.000 ton onontplofte munitie.

Daarom moet bij veel bouwprojecten nog altijd worden onderzocht of er explosieven in de grond zitten. Waarschijnlijk blijft dat nog wel een tijd zo, denkt Beobom. Zij vermoeden dat er met het huidige tempo van ruimen, in 2145 nog munitie uit de Tweede Wereldoorlog uit de grond wordt gehaald.

Volgens Kooistra vinden hobby-zoekers overigens veel meer dan oude bommen of granaten. "De tienduizenden zoekers in Nederland doen ontzettend nuttig werk, door ook vooral afval uit de grond te halen en op te ruimen. Ik schat dat ze zo honderdduizenden kilo's per jaar aan metaal afval uit het milieu halen."

Deel artikel: