Studenten geven gratis juridisch advies in de gevangenis

Hoe zeg je je huur op als je in de gevangenis zit? Of: krijg je verlof om een zieke oma te zien? Vragen waar gevangenen zich behoorlijk druk om kunnen maken. Maar die hun advocaat niet altijd kan beantwoorden. Daarom gaan rechtenstudenten Lars Klaver (24) en Jacorine Jager (23) iedere week vrijwillig naar de gevangenis om juridisch advies te geven.

Juridisch advies voor praktische zaken

Lars en Jacorine werken samen in een team van rechtenstudenten van Universiteit Utrecht. Elke week gaan de twee naar de gevangenissen in Nieuwersluis en Nieuwegein. Daar kunnen gevangenen een briefje inleveren met praktische vragen. Jacorine: "Wij gaan langs bij de gedetineerden, verzamelen vragen en geven de week erna antwoord in een brief". Dat antwoord bevat niet altijd goed nieuws. "Maar we zorgen in ieder geval wel voor duidelijkheid", zegt Lars.

Pauline Jacobs van Universiteit Utrecht begeleidt het project al vijf jaar. "Het is een prachtige kans voor studenten. Ze stappen uit hun bubbel en luisteren naar de menselijke verhalen achter een delict. Ze kunnen mensenkennis opdoen en hulp bieden. Ook merkten we dat er in de gevangenis behoefte is aan laagdrempelig juridisch advies. We beantwoorden wekelijks vijf tot tien vragen per gevangenis. Soms kunnen we niet eens alle vragen beantwoorden."

Waarom is dit werk zo nuttig voor rechtenstudenten? Volgens Lars leert hij anders kijken naar gevangenen: "Je kijkt verder dan alleen een strafzaak." Jacorine is het daarmee eens. "Gevangenen zijn ook gewoon mensen met gewone problemen. Die menselijke blik kan ik meenemen in mijn verdere carrière".

Dit is ons Goede Verhaal. Elke zondag gaan we op zoek naar mensen met oplossingen voor problemen in hun wijk, dorp, stad of de wereld. Heb jij tips voor een Goed Verhaal dat wij moeten vertellen? Stuur ze dan naar nosop3@nos.nl o.v.v. Goed Verhaal.

Deel artikel: