Dit is hoe mevrouw Harthoorn (82) haar hondje Bowie kan houden

Met de ouderdom komen kwaaltjes. Rugpijn, zwakke knieën of slecht zicht: het maakt het verzorgen van een huisdier lastig. Ook voor chronisch zieken of mensen met een handicap levert dit problemen op. Om te zorgen dat zij toch hun huisdier kunnen houden, heeft de Dierenbescherming de Dierenbuddy in het leven geroepen. Die doet eigenlijk alles wat een baasje zelf niet (goed) meer kan. Denk aan: uitlaten, de kattenbak of vogelkooi verschonen en met een huisdier naar de dierenarts gaan.

Sharron is Dierenbuddy en loopt regelmatig met de hond van mevrouw Harthoorn. Bekijk hier de video.

Sharron loopt met Bowie om mevrouw Harthoorn te helpen

Mevrouw Harthoorn (82) liet een jaar geleden een lepeltje op de grond vallen en blesseerde daarbij haar rug. "En dan zit je, je kunt geen kant op". Dierenbuddy Sharron (21) komt trouw elke week twee keer langs om het hondje van mevrouw Harthoorn, Bowie, uit te laten. "Ik pak de riem en hij begint meteen te blaffen", lacht ze. "En het is echt een koekiemonster. Hij weet precies van welke buren hij een koekje krijgt."

Voor veel ouderen of chronisch zieken is zo'n huisdier van groot belang voor de kwaliteit van leven. Marko Roenhorst, coördinator van het project in Purmerend, legt uit dat het beter is om te voorkomen dat iemand afstand moet doen van zijn huisdier. "Dat is ellende voor zowel het baasje, als voor het huisdier. Voor veel mensen is een huisdier het laatste en beste wat ze nog hebben."

Voor veel mensen is een huisdier het laatste en beste wat ze nog hebben.

Marko Roenhorst, coördinator Dierenbuddy

Hoeveel ouderen en chronisch zieken in Nederland een Dierenbuddy kunnen gebruiken, kan de Dierenbescherming lastig inschatten. "Mensen met een handicap zijn relatief makkelijk te vinden via instanties. Maar veel ouderen met een huisdier of mensen die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad, zijn moeilijker in beeld te krijgen. Juist die groep zou zoveel baat kunnen hebben bij de Dierenbuddy."

Inmiddels zijn er in tien gemeenten 71 Dierenbuddy's actief. De eerste plaatsen waren Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Utrecht, Amersfoort en Enschede. Dit jaar is het project uitgerold naar Hoorn, Gooise Meren, Rotterdam en Ridderkerk.

Deel artikel: