NOS Op 3

Het glimt, zal nooit roesten en is vooral zeldzaam: goud. De prijs van dit edelmetaal is in zes jaar tijd niet zo hoog geweest.

In de eerste zes maanden van dit jaar kochten centrale banken voor enorme bedragen aan goud. In totaal voor 15,7 miljard dollar, blijkt uit data van de World Gold Council.

Met geopolitieke spanningen in het achterhoofd, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China, vullen landen hun goudkluizen.

Ook Nederland heeft een aanzienlijke goudvoorraad; vergeleken met andere landen staat deze voorraad op plaats tien in de wereld. De totale waarde: 26 miljard euro.

In deze video leggen we je uit waarom Nederland al dat goud heeft:

Het Nederlandse goud ligt strategisch verspreid over de wereld: in de VS, Canada en Engeland. Maar ook in eigen land liggen 15.000 staven goud, in een zwaarbeveiligde kluis onder De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.

Voorlopig, want binnenkort start de bouw van een Nederlands Fort Knox. Of zoals de bank het zelf noemt: het DNB Cashcentrum. Dat komt in de gemeente Zeist. Het biedt opslag voor zowel het goud als de Nederlandse cashvoorraad. De verhuizing zal, als alles volgens schema loopt, in 2022 plaatsvinden.

STER reclame