NOS
NOS Op 3

"Sport verbroedert en geeft mensen eigenwaarde", dat zegt Jan van Hövell (33), die vanuit die gedachte een sportclub opzette in een Keniaans vluchtelingenkamp.

De club werkt als een bibliotheek voor sportspullen. Netten, ballen en bordspellen kunnen er tegen een klein bedrag gehuurd worden, waardoor de vereniging inmiddels grotendeels zelfvoorzienend is.

In de onderstaande video legt Jan uit hoe hij op het idee kwam:

Jan (33) zet sportgelegenheden op in vluchtelingenkampen

In Kenia verblijven ruim 400.000 vluchtelingen, van wie meer dan de helft nog kind is. "Ze komen vaak alleen aan en vervelen zich", zegt Jan. Sport is volgens hem een oplossing: "Het geeft uitdaging en daarmee zin aan het leven."

Inmiddels staan er bij de club in Kalobeyei meer dan 8000 mensen ingeschreven. Niet alleen vluchtelingen, maar ook Kenianen. Daarmee wil Jan de band tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen verbeteren, want dat wordt volgens hem nog weleens vergeten.

Sport verbroedert en leidt tot wederzijds begrip, dat is heel belangrijk

Jan (33) oprichter Klabu

Inkomsten haalt de stichting uit donaties en uit de verkoop van sportkleding in Nederland. "Alles gaat naar het goede doel", zegt Jan. Zelf komt hij rond door als dj te draaien op feestjes.

Nu de sportclub loopt, hoopt de stichting snel uit te breiden. In de buurt van de eerste locatie wil Jan een tweede club opzetten, om daarna clubhuizen te openen in Bangladesh en Rwanda.

Het idee is dat het concept overal komt waar mensen sportspullen nodig hebben. In favela's, sloppenwijken, maar ook gewoon in Nederland. Jan: "Zo kunnen we sport overal en voor iedereen mogelijk maken."

STER reclame