Abel (19) leerde lassen en vond zo z'n droombaan

tijd van publicatie

Nadat Abel Enter (19) z'n entreediploma op zak had gekregen, zat-ie in de knoop met zichzelf. "Ik dacht dat ik m'n droombaan had gevonden in een autogarage, maar werd in de steek gelaten door een bedrijf." Toen klopte de gemeente aan bij Abel: of hij wilde meewerken aan de renovatie van een schip uit 1910.

Een jaar lang kluste hij met 80 anderen aan het schip 'Dorp Grouw' en leerde hij samenwerken, omgaan met druk en vooral: lassen. Het schip vaart dit weekend mee tijdens de opening van de Sneekweek.

En daardoor heeft Abel nu zijn droombaan gevonden:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe Abel (19) leerde lassen en zo z'n droombaan vond

Het leerwerktraject waar Abel aan meedeed is opgezet door stichting 'Dorp Grouw', die het schip - dat eigenlijk klaar was voor de schroot - kocht. Samen met gemeente Achtkarspelen en Tietjerksteradeel in Friesland helpt de stichting mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk.

Dat kunnen jongeren zijn die (nog) geen opleiding hebben gedaan, vluchtelingen die de Nederlandse taal beter willen spreken of ouderen die lastig aan een baan komen. Allemaal kregen ze een lasopleiding.

Inmiddels hebben ongeveer 40 deelnemers van het traject een baan gevonden, vertelt Bryan Kes. Hij is een van de opleiders en wilde het schip in oorspronkelijke staat terugbrengen. Vanaf 1910 vervoerde het passagiers, vracht en vee tussen Sneek, Grou en en Leeuwarden. Eind jaren 80 werd het een recreatieschip.

En dat moet het nu ook weer worden. Te beginnen bij de Sneekweek die vandaag begint. Door de bijzondere opknapbeurt die het schip kreeg, draagt het tijdens de tocht door de stad de titel 'Schip van het Jaar'.