Ruben zwemt, fietst en rent zich stuk tegen depressie

tijd van publicatie

Ruben (23) verloor drie jaar geleden zijn goede vriend Jochem, die een depressie had. Hoewel hij aan de beterende hand leek, stapte Jochem op z'n twintigste totaal onverwachts uit het leven.

Het maakte diepe indruk op Ruben en z'n vriendengroep. Vandaag zwemt, fietst en loopt Ruben daarom de Ironman-triatlon in Bolton, Engeland. De opbrengst gaat naar de stichting Grip op je Dip, die jongeren met een depressie helpt.

In de video hieronder volgen we Ruben tijdens z'n training:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zo traint Ruben voor de triatlon

Uit onderzoek van Trimbos blijkt dat vooral jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar last hebben van een depressieve stoornis. Een op de vijftien jongvolwassenen had in de afgelopen twaalf maanden een depressie.

In sommige gevallen zijn deze depressieve gevoelens zo hevig dat jongvolwassenen besluiten uit het leven te stappen. In 2018 gebeurde dat 99 keer in de leeftijdscategorie 20 tot 25 jaar.

Nieuw aanbod

Depressies zijn te behandelen met therapie. Meerdere stichtingen bieden hulp, waaronder Grip op je Dip. Daar kunnen jongeren online gratis en anoniem praten met lotgenoten en professionals.

Nu is hun therapie vooral gericht op jongeren met een dip, maar de stichting wil graag uitbreiden met een specifiek aanbod voor jongeren met een zware depressie of suïcidale gedachten. Om die wens uit te laten komen, hoopt Ruben vandaag zo veel mogelijk geld op te halen tijdens de triatlon.

Ruben heeft de afgelopen maanden dagelijks moeten trainen voor de triatlon. NOS

Dat wordt nog een hele uitdaging. Een triatlon bestaat uit 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer wielrennen en 42,195 km hardlopen. Om dat te halen, heeft Ruben inmiddels zo'n tien maanden training achter de rug.

De rest van de vriendengroep is er vandaag bij in Bolton om Ruben te steunen. Daar hopen ze zelf ook geld op te halen met een benefietfeest en een optreden. De teller van Ruben en z'n vrienden staat inmiddels op ruim 13.000 euro.