Liesbeth heeft de ziekte van Stargardt NOS
NOS Op3 Binnenland

Liesbeth laat haar collega's ervaren hoe het is om (bijna) blind te zijn

"Het is wel eens gebeurd dat ik in de verkeerde bus zat. Toen stond ik ineens midden in Hellevoetsluis, terwijl ik hier in Zuidland moest zijn. Dan ben ik toch te eigenwijs om het te vragen", zegt Liesbeth Heller.

Drie jaar geleden werd bij haar de ziekte van Stargardt, geconstateerd, een oogaandoening waardoor je langzaam je zicht verliest. "Ik kwam er eigenlijk achter tijdens mijn werk. Ik kon de onderste tabjes op het grote scherm niet meer zien. Al vrij snel kwamen we erachter dat er iets niet goed zat."

In de week waarin het Oogfonds de aandacht vraagt voor blind- en slechtziendheid, zette Liesbeth op haar werk een parcours uit. Hieronder daagt ze haar collega's uit om een stukje, slechtziend, te lopen:

Liesbeth laat haar collega's ervaren hoe het is om slechtziend te zijn

Liesbeths actie maakte deel uit van een grotere actie van het Oogfonds genaamd 'Blind voor 1 dag'. Die dag is bedoeld om meer aandacht te krijgen voor visuele beperkingen en geld op te halen voor onderzoek.

Een behandeling voor de ziekte van Stargardt is er bijvoorbeeld nog niet. "In het Radboud UMC zijn ze wel bezig met onderzoek, maar vooralsnog is er niets," zegt Liesbeth. "Ik vind het vooral heel erg om te weten dat ik de gezichtjes van mijn kinderen later niet kan zien."

Toch staat Liesbeth positief in het leven: "Er zijn dagen dat ik er beter mee omga dan andere, maar over het algemeen heb ik er absoluut vrede mee."

STER reclame