Het (bijna) onoplosbare probleem van drugsafval

Het grootste cokelab ooit opgerold (bij toeval), crystal meth-labs in Nederland, boobytraps op een drugsboot met 10.000 liter drugsafval. Zo maar een greep uit berichten over drugsvondsten in Nederland in een paar weken tijd.

De productie van drugs is voor veel gemeenten nog steeds een gigantisch probleem. Wat maakt die handhaving nou zo lastig? NOS op 3 legt het je uit in de video hieronder:

De provincie Noord-Brabant trok vorige week aan de bel: ze willen dat het dumpen van drugsafval veel effectiever wordt bestreden. Vorig jaar werd bekend dat criminelen in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine produceerden. En de overheid schiet tekort in de bestrijding daarvan.

Het kabinet beloofde al 100 miljoen extra vrij te maken om zogeheten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. En de focus zou liggen op de aanpak van de drugsindustrie, zei minister Grapperhaus. Toch blijft het aantal Opiumwet-zaken dat voor de rechter komt bijna gelijk, terwijl het aantal vondsten van drugslabs en -afval stijgt.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zeiden vorige maand dat er "amper aandacht is voor de export van in Nederland geproduceerde synthetische drugs".

Deel artikel: