Hoe een Nederlandse app de grond van Colombiaanse boeren verdeelt

  • Raquel Schilder

  • Raquel Schilder

In Nederland is de eigenaar van elke centimeter land geregistreerd bij het Kadaster. Maar in veel landen is dat niet zo, bijvoorbeeld in Colombia. Voor kleine Colombiaanse boeren betekent dit onder meer dat ze moeilijk een lening kunnen krijgen en dus geen investeringen kunnen doen.

Onderzoekers van de Universiteit Twente bedachten in samenwerking met het Kadaster en Colombiaanse onderzoekers een simpele manier waarmee snel, veel land geregistreerd kan worden. En dat is belangrijk: "Grondbezit is een vereiste voor economische ontwikkeling", zegt Javier Morales, één van de onderzoekers.

In deze video laten we je zien hoe Colombiaanse boeren met Nederlandse hulp hun land in kaart brengen:

Een app voor landregistratie in Colombia

Om de economische positie van kleine boeren te verbeteren, is het belangrijk dat de landregistratie in Colombia zo snel mogelijk geregeld wordt. Maar met de huidige Colombiaanse methode, kan het nog zomaar 100 jaar duren voordat de landregistratie in Colombia op orde is: "Het land is groot, er is beperkte apparatuur en mankracht en het terrein is lastig", zegt Morales.

De oplossing van de onderzoekers is verrassend eenvoudig. Het enige dat nodig is, is een app en een gps-paal. De gps-paal registreert de coördinaten van de plek, die vervolgens meteen worden geregistreerd in de app. Zo wordt een kaartje met landsgrenzen gecreëerd.

Jonge dorpsbewoners helpen

De hulp van de gemeenschap ingeschakeld. Jonge mensen binnen een dorp worden opgeleid om een app te gebruiken en gaan vervolgens met de boer het land in om de grenzen van hun terrein te registreren. Naast dat dit een stuk sneller en goedkoper is, heeft het nog een bijkomend voordeel: "Het zorgt voor meer vertrouwen in het proces. De boeren verzamelen de data zelf, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in waar de informatie voor gebruikt wordt", zegt Morales.

Als alle boeren de grenzen van hun land hebben geregistreerd, wordt er een overzichtskaart gemaakt. Op deze overzichtskaart worden alle grenzen met zwart aangegeven. Bij akkoord van alle boeren veranderen de lijnen van kleur. Eerst geel: een van de boeren is akkoord. En dan groen: alle boeren zijn akkoord.

Na tientallen jaren van conflict sloten in 2016 de Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC vrede. In het vredesverdrag werd onder meer opgenomen dat de Colombiaanse regering binnen zeven jaar de landregistratie op orde zou hebben. De Colombiaanse guerrillabeweging werd in de jaren 60 opgericht, mede vanwege de gebrekkige landregistratie.

Voor het officieel registreren van de landsgrenzen zijn natuurlijk ook officiële documenten nodig. Niet iedereen heeft die, mede door de tientallen jaren van conflict in het land. Niet iedereen krijgt na het proces dus een officieel eigendomscertificaat overhandigd.

Maar het doel van het project is om zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen over de situatie op het platteland: "Wie weet, als het fatsoenlijk gedaan wordt, wordt Colombia wel een van de agrarische powerhouses van de wereld."

Het Kadaster in Nederland staat voorop op het gebied van landregistratie. De organisatie heeft verschillende projecten waarin ze buitenlandse instellingen helpen bij het opzetten van een goed werkend systeem voor landregistratie. Ze houden hierbij rekening met de behoeftes die in de regio spelen. "Landregistratie is een voorwaarde voor economische groei. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid onze kennis en kunde elders in de wereld in te zetten."

Deel artikel: