NOS op 3

In de 'Valentijnsbrieven' van Kaya (20) stonden heel andere verhalen

Er was volop aandacht voor Valentijnsdag deze week. Ook op Utrecht Centraal, waar reizigers brieven in hun handen gedrukt kregen met daarop de tekst 'speciaal voor jou'. Afzender? Onder anderen Kaya van 20. Maar in haar liefdesbrieven stonden heel andere verhalen.

Verhalen van mensen over hoe ze gepest zijn. Soms met zware depressies of zelfmoordpogingen als gevolg. Kaya hoopt mensen aan het denken te zetten over de impact die pesten op iemand kan hebben.

We volgden haar tijdens het uitdelen van de brieven:

'Ik hoop zo dat mensen gaan nadenken over pesten'

"Ik deel ze uit omdat ik zelf ook gepest ben", zegt Kaya. "Zo erg dat ik op een gegeven moment een half jaar lang niet meer naar buiten durfde en paniekaanvallen had. Daarom heb ik een oproep gedaan om zo veel mogelijk pestverhalen te verzamelen, om er aandacht voor te vragen."

"Ik zou graag willen zeggen dat ik de pesters niet heb laten winnen", zegt Kaya. "Ik denk dat ze het doen, omdat ze zelf onzeker zijn en zelf misschien nare dingen hebben meegemaakt. En het heeft ook veel te maken met groepsdruk, denk ik."

"Tegen andere slachtoffers wil ik zeggen dat ze niet op moeten geven. Die mensen zijn het niet waard. Laat je niet door hen tegenhouden, want het wordt altijd weer beter. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel."

Deel artikel: