NOS Op 3
NOS

Charlotte Rixten is 25 jaar en daarmee de jongste museumdirecteur van Nederland. Ze heeft samen met twee junior-directeurs de dagelijkse leiding over Villa Mondriaan, een museum waar Piet Mondriaans vroege kunst wordt tentoongesteld.

Het lukt Villa Mondriaan al jaren om jonge directeurs te vinden om de toko te runnen. Ook de voorgangers van Charlotte waren begin twintig. In deze video zie je hoe zij het museum leidt:

Je bent jong en baas in je eigen museum

Villa Mondriaan werkt met een junior-directeurensysteem. Twee stagiairs, bijvoorbeeld van de opleiding kunstgeschiedenis of filosofie, krijgen tijdens hun stage bij het museum de titel junior-directeur. "Niet alleen qua naam, maar ook qua werkzaamheden", legt Charlotte uit. De junior-directeur loopt dan niet alleen stage bij de afdeling Educatie, maar ís de afdeling Educatie.

Charlotte (midden) met twee van haar junior-directeuren NOS

"Waar iedereen ons heel erg vastpint op leeftijd, kijken wij juist niet naar leeftijd." Villa Mondriaan wil jonge mensen de kans geven zich te bewijzen in de museumwereld. "Ik merk soms toch wel dat mensen ons bij voorbaat al uitsluiten omdat we bijvoorbeeld 25 zijn", zegt Charlotte. "Hier bij Villa Mondriaan maakt dat niet uit. Als jij goede ideeën hebt, kan jij hier wel directeur worden."

Een slimme zet dus, die stage, want het kan zo maar zijn dat je jezelf net als Charlotte en haar twee voorgangers na die stage 'museumdirecteur' mag noemen. Martijn Kroese (23), nu junior-directeur Educatie, aast stiekem op het baantje van Charlotte. "Stikjaloers dat zij van junior-directeur uitgegroeid is echt naar directeur." Lachend: "Natuurlijk, dat is wel de ultieme baan. Dus wie weet!"

STER reclame