Nederlander (20) voor de rechter na dodelijk ski-ongeval, wat zijn de regels?

time icon
Geschreven door
Arnoud van der Struijk

In Oostenrijk staat vandaag een Nederlandse snowboarder (20) voor de rechter vanwege een ski-ongeluk dat hij een jaar geleden had. Tijdens de laatste afdaling van zijn vakantie kwam hij in botsing met een Oostenrijkse vrouw. Zij overleed korte tijd later. De Nederlander wordt vervolgd voor dood door schuld.

Of hij schuldig wordt bevonden, ligt volgens zijn advocaat Stephan Wijnkamp onder meer aan wat er in de drie seconden vóór het ongeluk gebeurde en of hij de vrouw toen heeft kunnen zien. "Die seconden zijn cruciaal. Had hij haar toen gezien, dan had hij haar moeten ontwijken. Anders is hij nalatig geweest." De advocaat van de jongen noemt dat in deze zaak lastig te bewijzen, want er zouden geen getuigen zijn.

NOS op 3

Ook is het de vraag onder welke hoek het ongeval heeft plaatsgevonden, omdat dat duidelijkheid kan geven over de richting waarin beiden zich over de piste bewogen. Skiede de vrouw bijvoorbeeld voor de snowboarder naar beneden, of stak ze over? Voor zulke zaken zijn pisteregels, vastgelegd door de internationale skifederatie FIS en de Oostenrijkse Raad voor Alpine Veiligheid.

In die regels staat onder meer wie er wanneer voorrang heeft, hoe in te halen en in te voegen, waar je wel en niet stil mag staan, waar je mag lopen en wat je moet doen na een ongeluk.

NOS op 3

In Oostenrijk wordt een skiongeluk hetzelfde afgehandeld als een verkeersongeluk. Wijnkamp: "Er komt politie bij, de officier van justitie kijkt ernaar en er vindt een reconstructie plaats. Soms nog op de dag van de zitting. Ook vandaag kan het nog zijn dat we de piste opgaan om een en ander te reconstrueren. De rechter heeft duidelijk aangegeven dat we ski's en snowboard mee moesten nemen."

Volgens Philip de Koningh van de Vereniging Van Ski- en Sneeuwsportleraren verschilt het per skischool of er op de piste aandacht is voor de FIS-regels. Vooral de factor tijd speelt een rol. Als je een week de tijd hebt om een groep te begeleiden, kun je er meer aandacht aan besteden.

Skileraar Patrick Strik (26) vertelt dat de pisteregels haast heilig zijn in Oostenrijk. "Ik heb daar verschillende keren theorie- en praktijkexamen gedaan en er werd altijd naar gevraagd. Dan moesten we er acht van de tien opnoemen, bijvoorbeeld. Ook de skileraren die mij lesgaven waren daar heel scherp op."

Maar bij Pim (22), ook ski- en snowboardleraar, viel dat wel mee. "In principe zijn de FIS-regels niet zo aanwezig op de piste. Ik houd er ook niet veel rekening mee. Het zijn meer fatsoensregels die je meegeeft."

De FIS-regels:

 1. Respect voor anderen
  Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.
 2. Houd altijd de controle
  Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
 3. Keuze van de route
  De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
 4. Inhalen
  Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
 5. Piste betreden, invoegen of opwaarts beklimmen
  Iedere skiër of snowboarder die de piste betreedt, invoegt na tijdelijk gestopt te zijn of zich in opwaartse richting begeeft, moet boven of onder zich kijken of hij zonder gevaar de piste (weer) kan betreden.
 6. Stoppen op de piste
  Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
 7. Klimmen en lopen
  Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
 8. Respecteer de markering en borden
  Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
 9. Verlenen van hulp
  Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
 10. Legitimatieplicht
  Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

bron: FIS