NOSop3

Zoveel duurder is een dagje uit naar Amsterdam in 2019

Als je een dagje naar Amsterdam wil - vanuit het midden van het land - hoeveel euro ben je dan kwijt? En is dat door de recente verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent veel meer geworden?

Dat hangt er maar net vanaf wat je allemaal gaat doen en welke keuzes je maakt. Pak je trein of toch liever de taxi? Ga je voor een museumbezoekje met of zonder rondleiding? Je kan het zo bont maken als je zelf wil.

Klik in onderstaande tool jouw ideale dagje Amsterdam aan en zie hoeveel het scheelt met vorig jaar:

Dagje uitrekenen

Verantwoording

In het tooltje hebben we de kosten in 2018 en 2019 op verschillende manieren berekend. Bij algemene uitgaven als een kopje koffie of een etentje hebben we het btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent - conform de verhoging die op 1 januari is ingegaan. Bij meer specifieke uitgaven als een ticket voor het Rijksmuseum, Madame Tussauds of een bioscoopkaartje hebben we met The Wayback Machine - een site die oude versies van websites archiveert - gecheckt of de prijzen vorig jaar ook echt verschilden met die van dit jaar. Bij treinkaartjes hebben we de NS tariefeenhedenkaart van 2018 en 2019 vergeleken. De overige prijsverhogingen hebben we gebaseerd op eerdere berichtgeving.