Hoe de aardbevingen voor sommige Groningers toch iets opleveren

"Ik had niks met hoogtes. Nu klauter ik overal overheen en vind 't eigenlijk wel tof," zegt Marco (28). Hij is met 150 anderen via het '1000-banenplan' aan werk geholpen in de provincie Groningen.

Dat 1000-banenplan is bedoeld om werklozen om te scholen, zodat ze in de bouw aan de slag kunnen om aardbevingsschade te herstellen. Marco werkte in de zorg, maar kwam depressief thuis te zitten. Nu is hij in opleiding tot timmerman.

In de video hieronder keken we een dag mee op de bouwplaats:

Van de zorg naar de bouw

De afgelopen jaren zorgden aardbevingen door gaswinning in Groningen voor flinke schade. Die wordt, nu de gaskraan deels is dichtgedraaid, hersteld. Zo'n 11.000 panden moeten worden verstevigd. Omgeschoolde krachten, bijvoorbeeld vanuit het 1000-banenplan, komen voor bouwbedrijven in de regio als geroepen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steunt het omscholingsplan met ruim 6 miljoen euro. "Het gaat goed. We lopen op schema", zegt Eric Wams, projectleider bij Werk in Zicht, de organisatie achter het plan. "We hebben tot nu toe 150 man aan het werk geholpen, binnen vijf jaar moeten dat er 1000 zijn."

Deel artikel: