NOSop3

Brechje ving al meer dan honderd verwaarloosde katjes op

Elk jaar weer worden duizenden verwaarloosde kittens aan hun lot overgelaten. Veel komen er bij de opvang terecht, maar die kunnen de zorg voor al die katten niet alleen aan. Gelukkig zijn er in Nederland enkele honderden vrijwilligers die tijdelijk gastgezin willen zijn, zodat de katten daarna kunnen worden geadopteerd door een pleeggezin.

Brechje (30) doet dat inmiddels al zes jaar. "Ik heb in die tijd 109 kittens en moederpoezen opgevangen", zegt Brechje. "Het is hard nodig. Ze hebben allemaal zorg nodig en er is in de asielen niet genoeg plek. Als gastgezin kan je die zorg geven en kan je ze laten wennen aan een huiselijke omgeving. Het is superleuk en dankbaar."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Brechje ving al meer dan honderd kittens op

De Dierenbescherming startte in het voorjaar een campagne om mensen op te roepen gastgezin te worden. Dat heeft er voor gezorgd dat dit jaar 2652 kittens zijn opgevangen. Inmiddels telt de Dierenbescherming zo'n 450 gastgezinnen. "Fantastisch dat mensen dat willen doen", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

"Mensen als Brechje zijn voor ons onmisbaar", zegt Nagtegaal. "Wij kunnen al die kittens wel opvangen, maar wij kunnen ze niet de start in het leven geven die ze nodig hebben om een goede huiskat te worden. Daarvoor heb je die thuissituatie nodig. Hoe jonger een kat daarmee in aanraking komt, hoe groter de kans dat het een sociale huiskat wordt."

"Iedereen kan vrijwilligerswerk doen, op wat voor manier dan ook", zegt Brechje. "Ik werk ook fulltime en ik zal niet ontkennen dat het veel werk kan zijn, maar het is heel belangrijk. Ik zou het iedereen aan willen raden."