Deze mbo-ambassadeurs willen meer erkenning voor hun opleiding

Voor de mbo'ers komt er een einde aan een lange periode van zon, zee, strand: het nieuwe schooljaar begint vandaag. Dat wordt boeken afstoffen en wekkers weer een stuk vroeger zetten. Een schrale troost: de koning opent het mbo-schooljaar feestelijk in Tilburg. Zo'n jaaropening is op hbo's en universiteiten gebruikelijk, maar op het mbo gebeurt het voor het eerst.

De koning presenteert ook 42 ambassadeurs van de verschillende mbo's in het land. NOS op 3 sprak met drie van hen over de ups en downs van het mbo.

Maar eerst, wat doet een mbo-ambassadeur eigenlijk? "Die laat zien waarom het mbo een beter imago verdient dan het nu heeft", vertelt Sil de Weerd (19), de landelijke mbo-ambassadeur. Hij spreekt namens de 500.000 mbo-studenten in Nederland en gaat op de thee bij politici om over het mbo te vertellen. "Het is wel tof als Mark Rutte je vraagt wat jij van de plannen van het kabinet voor het mbo vindt. Maar de koning ontmoeten is natuurlijk wel de kers op de taart, beter dan dat gaat het niet worden."

Sil de Weerd - studeerde mbo voeding

Sil heeft het idee dat het mbo nu vaak ondergewaardeerd wordt. Hij zet zich graag in voor de groep. "Lang mochten we niet officieel studenten heten. We hebben gestreden om die naam wel te mogen dragen, net als hbo- en universiteitsstudenten. Dat gaat nu eindelijk gebeuren."

Mbo'ers worden vanaf schooljaar 2020-2021 officieel student genoemd. Ze mogen dan ook lid worden van een studentenvereniging of studentensportvereniging en krijgen studentenkorting. Nu heten mbo'ers officieel nog deelnemers.

"Deelnemen doe je aan een wedstrijd", reageert ambassadeur van het Summa College Abbyta Gebremariame (24) droogjes. "Ik leer elke dag dingen. Ik ben aan het studeren." Ook Neslihan Celikel (19), ambassadeur van ROC Midden Nederland, vindt dat gek. "Wij steken dezelfde energie in school als hbo'ers en wo'ers. Ik snap niet waarom we hiervoor niet al student werden genoemd."

Voor een grote groep studenten is het mbo geschikter dan het hbo.

Sil de Weerd

Neslihan denkt dat werkgevers mbo'ers vaak passeren en voor iemand met een hbo-opleiding gaan. "Mensen denken dat hbo en uni beter is." Onterecht, volgens Abbyta. "Over tien jaar hebben we straks geen timmermannen meer, omdat iedereen doorgaat naar het hbo."

Het mbo is ander onderwijs: praktisch onderwijs, volgens Sil. "Het biedt veel kansen door de stages en gastlessen. Je leert veel van andermans ervaring. Voor een grote groep studenten is het mbo geschikter dan het hbo."

Neslihan Cehikel - studeert mbo onderwijsassistent

De grootste uitdaging voor de ambassadeurs? "Veel studenten haken af in het eerste jaar. Ze worden niet getriggerd door de lessen", zegt Neslihan. "In mijn ogen worden de lessen niet altijd gegeven door de juiste docenten. Ze weten niet genoeg van het vak of kunnen de stof niet goed overbrengen. Leerlingen gaan zich daardoor vervelen en niks meer doen."

Zowel Neslihan als Abbyta wil dit graag oplossen. Alleen heeft het afhaken volgens Abbyta een andere reden. "Studenten moeten van te voren beter geïnformeerd worden. Ze beginnen vaak aan een studie zonder dat ze precies weten wat het inhoudt. Dan blijkt het tegen te vallen en stoppen ze weer."

Abbyta Gebremariame - studeert mbo sport

Hij heeft al een oplossing. "Ik wil een groot evenement opzetten waarbij studenten echt kunnen voelen en ervaren hoe een studie is. Door één of meerdere dagen vakken van de opleiding te gaan doen. Niet een simpele open dag."

Nu Abbyta ambassadeur is, hoopt hij dit waar te kunnen maken. "Ik vind het tof dat ik de school mag vertegenwoordigen en dat er ook echt naar mij geluisterd wordt."

Deel artikel: