Protesten Bangladesh

Bengaalse studenten: 'Hoe meer ze slaan, hoe meer we terugvechten'

"We stoppen niet tot aan onze eisen is voldaan. We willen zekerheid van de regering", vertelt Alam (30). Hij is een van de duizenden studenten die de Bengaalse stad Dhaka, waar meer dan 10 miljoen mensen wonen, lamleggen met protesten.

Vorige week verongelukten daar twee studenten. Ze werden aangereden door een bus. De chauffeur zou hebben geracet tegen een andere chauffeur. Symbolisch voor de verkeerssituatie in de stad, vinden de studenten. Jaarlijks komen 20.000 mensen om in het chaotische verkeer in Bangladesh.

Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, staat op z'n kop

Je riskeert je leven als je naar de universiteit loopt.

Ali (25)

"Je riskeert je leven op weg naar de universiteit", zegt Ali (niet zijn echte naam). Ook hij protesteert. "We willen veiligheid op straat. Veel buschauffeurs hebben geen rijbewijs, omdat ze ambtenaren omkopen, maar toch rijden ze met hoge snelheid over de drukke straten." In Bangladesh kunnen veel mensen zich geen auto veroorloven, daarom is de bus een populair vervoersmiddel.

"Maar de bussen waarin wordt gereden, zijn onveilig. Bovendien moeten er betere verkeersregels komen: chauffeurs moeten allemaal een rijbewijs hebben en bussen moeten beter worden gecontroleerd." De duizenden die de straten opgaan, controleren nu zelf of chauffeurs de benodigde papieren hebben.

Studenten gaan massaal de straat op

De protesten duren al ruim een week en worden door de regering met harde hand neergeslagen. Agenten grepen dit weekend in met wapenstokken en traangas, studenten gooiden met stenen. Er zijn ook berichten dat aanhangers van de regering demonstranten aanvallen met ijzeren staven.

Ali wil niet met zijn echte naam in dit artikel worden genoemd. "Ik ben bang dat ik word gearresteerd als ik over de situatie praat met de media."

Toen ik zag hoe de regering tegen jonge mensen optrad, was voor mij de maat vol.

Kashfia, 21

Alam raakte zondag gewond toen hij protesteerde. "Mensen werden geslagen met ijzeren stokken en er werd geschoten met rubberen kogels. Ik heb nu een wond op mijn been en kreeg traangas in mijn ogen, maar dat houdt mij niet tegen. Al denk ik niet dat de regering iets aan deze situatie gaat doen. Die maakt zich alleen maar druk om hun macht, niet om hun mensen."

  • ANP
    De mannen die de studenten aanvallen, zouden volgens demonstranten en lokale media aanhangers zijn van de zittende regering.
  • ANP
    Politie treedt op tegen protesten
  • ANP
    Studenten beschermen zichzelf tegen het traangas

Kashfia van 21: "Ik weet niet of ik iets van een regering moet verwachten die zo optreedt tegen jonge mensen die alleen veilig verkeer eisen." In het begin van de studentenprotesten hield ze zich op de achtergrond. "Maar toen ik zag hoe de regering tegen jonge mensen optrad, was voor mij de maat vol."

Toen we haar spraken, zat Kashfia opgesloten in haar universiteit, naar eigen zeggen op de vlucht voor traangas. "Maar later vandaag zullen we opnieuw protesteren. Ook al wil de regering dat niet. Genoeg is genoeg. Ze moeten ons serieus nemen."

Kashfia voelt zich gesterkt door haar leeftijdsgenoten: "Ik ben trots op ons als studenten. We blijven volhouden in deze moeilijk en ook gevaarlijke situatie. Hoe meer ze ons zullen slaan, hoe meer we terugvechten."

Deel artikel: