Studenten voeren grootste Nederlandse opera ooit op

time icon

Het is de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven. 'Thijl' van componist Jan van Gilse uit 1940. Pas in 1980 was de opera voor het eerst op het toneel te zien en sindsdien nooit meer.

Tot nu dus, want een groep studenten durfde het weer aan. Op een heel speciale plek: een zelfgebouwd theater van zeecontainers op de voormalige vliegbasis Soesterberg. En dat ziet er zo uit:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Studenten voeren grootste Nederlandse opera ooit op

Zo'n 2,5 jaar hebben leden van het Utrechts Studenten Concert aan de productie gewerkt, samen met vrijwilligers en professionals. In totaal staan er zo'n 150 mensen op het toneel en in de orkestbak en hebben nog zo'n 150 mensen achter de schermen meegewerkt.

De opera is gebaseerd op het middeleeuwse verhaal van Tijl Uilenspiegel, maar dan verplaatst naar de Tachtigjarige Oorlog. Grappenmaker Thijl ontpopt zich tot vrijheidsstrijder tegen de Spaanse overheersing.

Dit is ons Goede Verhaal. Elke zaterdag gaan we op zoek naar opmerkelijke initiatieven en mensen met oplossingen voor problemen in hun dorp, stad of de wereld. Heb jij tips voor een Goed Verhaal dat wij moeten vertellen? Stuur ze dan naar nosop3@nos.nl onder vermelding van Goed Verhaal.