NOSop3

Waarom geen 'pitspoezen' bij Formule 1, maar wel bij MotoGP?

NOS

Voor veel Formule 1-fans is het nog altijd wennen dat er geen grid girls meer op Grands Prix rondlopen. De organisatie schafte ze dit seizoen af, omdat ze 'niet meer van deze tijd' zouden zijn.

In de motorsport daarentegen zijn de dames op het circuit nog volop aanwezig. Wat vinden die dames zelf eigenlijk van al die aandacht voor hun werk? We liepen een dag mee met student Myrthe, zij reist heel Europa door als grid girl.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is een dag in het leven van een pitspoes

Tijdens de TT Assen lopen er tientallen grid girls op de paddock rond. Ze zijn ingehuurd door de organisatie, sponsors en de teams zelf. Die kloppen daarvoor meestal aan bij speciale modellenbureaus en komen bijvoorbeeld terecht bij Nanet Por van Promovisionmodels.

"Bij een aanvraag van een team worden de wensen doorgegeven: de minimale lengte, de haarkleur, welk figuur het meisje moet hebben", vertelt Por. "Het ene team kiest graag een heel slank meisje, het andere team wil juist een meisje met vrouwelijke vormen. Wij kijken wie beschikbaar is en stellen die vrouwen voor. Het team mag daarna kiezen."

Modellenbureaus merken niet dat de vraag terugloopt sinds in de Formule1 grid girls zijn afgeschaft. Wel zijn bedrijven terughoudender: "Bang om het verkeerd te doen kiezen ze voor iets minder strak en iets minder sexy", zegt Por. "In plaats van acht mooie meiden in een catsuit, zetten we nu vier dames en vier heren in race-overalls neer op een evenement."

Myrthe en Jessica doen naast hun werk als grid girl een studie NOS

De motorsport volgt vaker de ontwikkelingen in de autosport, maar op het gebied van grid girls dus nog niet. Een verklaring kan zijn dat dat de Formule 1 recent van eigenaar wisselde. "Die is overgenomen door Liberty Media, een Amerikaans bedrijf", vertelt motorsport-journalist Mark Bremer. "Daar zijn ze over het algemeen wat keuriger."

De MotoGP daarentegen is al tientallen jaren in handen van Dorna Sport, een Spaans bedrijf. "Daar speelt de discussie wel, maar minder. Ze zijn daar heel erg op traditie gericht en hebben zich nog niet aan dit onderwerp gebrand."

Er lopen tientallen grid girls op de TT in Assen NOS

Bovendien hadden grid girls in de Formule 1 een andere taak, vooral die om bij de start borden omhoog te houden. De vrouwen werden vaak ingehuurd door de organisator van de race. "Ze vertegenwoordigden in Formule 1 de sport als geheel."

"In de MotoGP vertegenwoordigen dames het team, de sponsoren, in plaats van de sport. Ze staan ook dichter bij de rijder en reizen met ze mee. Het is dus ook de afweging van teams of ze met grid girls doorgaan", zegt Bremer.

Wie weet gaat ook de autosport uiteindelijk weer overstag. De organisatie van de Grand Prix in Monaco gaf geen gehoor aan het verbod van de organisatie en zette toch grid girls op het circuit. Ook Rusland heeft laten weten in september de mooie vrouwen toch op het circuit toe te willen laten.

In Monaco waren er toch grid girls te zien AFP