Anouk Slootmans

Anouk (22) sprak met anderen over hún problemen, niet over zichzelf

Na veertien maanden is Anouk Slootmans (22) weer thuis. Ze was opgenomen op de crisisafdeling van een kliniek. Gedwongen, met de deuren op slot. "Allemaal voor mijn eigen veiligheid. Om me tegen mezelf te beschermen."

Anouk belandde in het zwarte gat waar zo veel van haar leeftijdsgenoten ook in belanden. Uit onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag blijkt dat 15 procent van de jongeren last heeft van zelfmoordgedachten. Bij depressieve jongeren, zoals Anouk, is dat bijna de helft. In 2017 beroofden 81 jonge mensen zich van het leven, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Zes jaar lang leefde Anouk met meer downs dan ups. De eerste jaren was dat een geheim, ook al ging het steeds slechter. "Ik sprak er met niemand over. Ik dacht eerst nog: ach, ik zit niet zo lekker in mijn vel, dat hebben wel meer mensen. Ik moet me niet zo aanstellen en gewoon doorgaan. Maar ik wist niet dat het zo zou uitpakken."

Anouk Slootmans

Naar de buitenwereld deed Anouk alsof alles gewoon goed was. "Je zegt zoiets niet zomaar. Je vertelt makkelijk: ik heb mijn been gebroken, maar niet dat je met zoiets zit. Ik wilde er ook niemand mee lastigvallen. Ik was angstig in het vertrouwen van mensen. Ik red het zelf wel, dacht ik, ik los dit wel op."

Maar dat lukte niet. De depressie overmeesterde haar, zoals ze het zelf zegt. Hulpverlening kreeg ze wel, maar Anouk vond het moeilijk om het over haar problemen te hebben. En dat ze niet praatte, hielp haar niet vooruit.

Aan het begin van haar depressie stond Anouk geregeld op het podium als zangeres. "Nobody understands what is going on in me", zingt ze in een van haar nummers, Behind A Smile.

De emotionele boodschap in de songtekst was reden voor veel jongeren om met Anouk hun verhaal te delen, niet wetende dat zij zulke verhalen over zichzelf verborgen hield. "Soms kwamen meisjes na een optreden huilend naar me toe. Ik schrok ervan hoeveel anderen met dit soort problemen zitten."

Ze besloot een ander nummer te schrijven, met een opbeurende boodschap. Maar ondertussen praatte ze zelf nog steeds niet over haar problemen. "Ik was er voor iedereen, maar vond mijn eigen verhaal niet van waarde en durfde het simpelweg gewoon niet te delen."

Anouk Slootmans als zangeres

Inmiddels is dat wel anders. Deze week nog postte ze een foto op Instagram waarop ze vrolijk poseert voor de kliniek. Ze mag naar huis. "Op een gegeven moment heb ik besloten gewoon eerlijk te zijn over alles. Ik ging niet meer naar school, woonde niet meer thuis, stopte met zingen en acteren. Het ging opvallen, dus ik besloot het open te breken, ook omdat ik het mooi zou vinden als ik iemand ermee kan helpen. Dat was lastig, maar ik heb er achteraf geen spijt van."

Anouk hoopt haar leven weer op te pakken. Weer naar school gaan, op vakantie. En wat als mensen haar vragen hoe het met haar gaat? "Mijn standaardantwoord is: goed. Maar het gaat ook best heel redelijk. Ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel uit mijn diepste dal gekomen. Ik had niet verwacht dat ik nu zou staan waar ik sta. En daar ben heel blij om."

Als je het erover hebt, is het iets wat even uit je hoofd is.

Anouk

Hoe eerlijk Anouk nu zelf is, zou volgens haar ook anderen kunnen helpen. "Als je het erover hebt, is het iets wat even uit je hoofd is. En hoe eerder je zoiets aanpakt, hoe minder ver het zich kan ontwikkelen", zegt Anouk. "Je hoeft er dan niet alleen mee rond te lopen. Je bent echt niet de enige, je staat er zeker niet alleen voor."

"Op het moment dat je alles zwart ziet, kun je echt niet zien dat het beter kan worden. Dat merk je pas als het minder zwart is. Maar het kan, je kunt beter worden", zegt Anouk. "Het is moeilijk, maar vecht tegen je gevoelens. Ze zitten jou in de weg, dus jij mag ze ook weleens in de weg zitten."

Deel artikel: